Inovacijama do ušteda (VIDEO)

UŽICE – Čak dva tima iz Tehničke škole Užice našla su se među šest finalista takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Njihova idejna rešenja olakšavaju farbanje stubova ulične rasvete i asistiraju pri kupovini, pri čemu donose velike uštede.

Inovacija Painter 360 strepeni je sklop koji olakšava farbanje stubova ulične rasvete. Funkcioniše tako što ide uz stub i čisti ga od prljavštine i korozije, a u povrataku ga farba.

Tim Amateri, Painter 360

„Na svakih pet godina se vrši restauriranje ulične rasvete. Radnici moraju da se penju na velike visine, što nije ni bezbedno, ni praktično, oduzima mnogo vremena i zaustavlja saobraćaj. Smislili smo da to automatizujemo i da bude bezbedno, a sa manje rada postižu dobri rezultati… Naprimer, na teritoriji grada Užica ima oko 10 hiljada lampiona, kad bi se uzimalo 1000 dinara po svakom , to bi iznelo 10 miliona, a čista zarada bi nam bila sedam miliona“, kaže Uroš Joković.

Amateri bi zaradili na farbanju lampiona, a tim Wicked Software sa inovacijom Moja korpa olakšao bi kupovinu i štedeo u novčanicima građana. Njihova softverska platforma za android i iOS operativne sisteme asistira pri kupovini tako što preporučuje najeftinije artikle.

Tim Wicked Softver, Moja korpa

„Korisnik kada prvi put  uđe u aplikaciju može da napravi svoj nalog, izabere iz kog grada je i rezultati će sami da se filtriraju na osnovu geografskog opsega, što do sada nije dostupno ni u jednom rešenju. Dosta bi olakšali ljudima pošto se danas živi brzo i niko nema vremena da gleda gde je i šta jeftinije, a ovako će uštedeti i vremena i novca“, kaže Bogdan Milojević.

Ovi mladi inovatori ideje realizuju u okviru časova preduzetništva, a cilj je da se naprave što korisnije inovacije, uz što realnija ulaganja.

„Same ideje ne zahtevaju velika novčana ulaganja, a donose velika olakšanja za svakodnevni život. Mislim da su i recenzenti u tome prepoznali njihov kvalitet. Nadam se da će nastaviti da razvijaju svoje poslovne ideje i da će ih patentirati, a onda i imati određenu novčanu nadoknadu“, kaže profesorka preduzetnišva Biljana Nikolić.

Finale takmičenja u kom učestvuje šest srednjoškolskih tehnoloških inovacija biće održano u septembru.

You may also like...