Poplavni talas u Kosjeriću (VIDEO)

KOSJERIĆ – Kiša koja je danima padala u zapadnoj Srbiji izazvala je poplave i u Kosjeriću. U poređenju sa 2014. godinom kada se reka Skrapež izlila, ovog puta šteta je mnogo veća. U Kosjeriću je proglašena vanredna situacija.

Tri stambene zgrade, 45 kuća i dečji vrtić poplavljeni su u Kosjeriću. Vodostaj reke Skrapež nikada nije bio veći. Voda se izlila tri sata posle ponoći noseći sa sobom granje, a stradali su pre svega prizemni stambeni objekti.

„Posledice su velike. Mi sada crpimo vodu, tu su vatrogasci i radnici komunalnih preduzeća pa se nadam da ćemo ovo brzo završiti kako bi meštani mogli ući u svoje domove i polakopočeti sa saniranjem štete“, rekao je za portal ZoomUE Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.

Meštani kažu da ih je Skrapež plavio i 2014. godine, ali da situacija nikada nije bila ovako teška. Ni najstariji ne pamte poplave ovakvih razmera.

U ovom naselju problem pravi i kanal koji nije dobro urađen i koji se izliva pri svakoj jačoj kiši. Stradali su plastenici, malinjaci i njive.  

„Imam njivu sa kukuruzom i ona je pod vodom videćemo šta će biti“, ispričao je Dragutin Dimitrijević iz obližnjeg sela koji u dolini Skrapeža ima njivu sa kukuruzom.

Nije prvi put da se Skrapež izliva iz korita, ali je ovog puta problem mnogo veći jer zbog radova na mostu reka nije mogla da primi preveliku količinu vode.

„U te radove ulazi uređenje rečnog korita – 120 metara pre i 120 metara posle mosta. To je investicija vredna 66 miliona dinara koju finansira Kancelarija za javna ulaganja. Ti radovi će doprineti da se ovo više ne dešava jer će se rečno korito udubiti i proširiti za po jedan metar“, objašnjava Đokić i dodaje da su stubovi koji sada drže konsktrukciju mosta zadržali svo granje koje je reka donela pa je zbog toga došlo do izlivanja.

Voda koja je ušla u prostor vrtića izvučena je pumpama, a  sada sledi dezinfekcija i deratizacija tako da deca neće ići u vrtić sve dok objekat ne bude potpuno bezbedan. Predsednik Opštine rekao je da će nakon isušivanja vode formirana Komisija koja će proceniti štetu na poplavljenim objektima, a Opština će jednim delom nadomestiti štetu meštanima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.