Mlađenović: Cena malina zavisi od više faktora (VIDEO)

UŽICE – Potražnja maline na tržistu je iznad proseka, a najveći konkurenti trenutno su Čile i Poljska, koji su u protekloj sezoni imali manje robe pa je srpska malina bila mnogo traženija, tako je i cena veća nego inače.

Foto: ZooMUE

„Cena jeste veća, ali to ne znači da je sada možemo prodati po bitno višim cenama. Nekada kupci iz bogatih zemalja kada naiđu na visoku cenu, neće da je plate znatno više, već umesto maline odlučuju se i ubacuju neko jeftinije voće“, rekao je direkror hladnjače Svetislav Mlađenović.

Sto se tiče predstojeće malinarske sezone, blaga zima i povoljni  vremenski uslovi ove godine dozvolili su proizvođačima da ranije krenu sa sređivanjem svojih zasada i odrade sve potrebne agrotehničke mere kako bi mogli da očekuju što bolji rod, a nadaju se i da će cena ove godine biti zadovoljavajuća.

Maline
Foto ZooMUE

„Cene nam još nisu nudili, ali imamo informaciju da prodaja ide dobro i iznad proseka, takođe i da je potražnja dobra, zato se i nadamo boljoj ceni ove godine“, istakao je proizvođač malina Milovan Jovanović.

Prema rečima direktora hladnjače Slvetislava Mlađenovića prerano je govoriti o cenama malina za ovu sezonu, a više faktora će uticati na njenu cenu.

„Kvalitet maline, rod ili količina maline u otkupnoj sezoni i ponuda glavnih konkurenata, pre svega Poljske“, dodao je Mlađenović.

Što se tiče organske proizvednje malina kako kaže Mlađenović jedino se za njih mogu unapred potpisati ugovori i odrediti minimalne cene otkupa.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.