Metan koji proizvode krave u Srbiji zanemarljiv u odnosu na ostale zagađivače (VIDEO)

KRIVA REKA – Milija Ivanović iz sela Kriva Reka kod Užica vlasnik je oko 100 krava, on na svojoj farmi im krave koje gaji za proizvodnju mleka, a i one koje idu u dalju prodaju zbog mesa.

Krave su značajne u ishrani čoveka ne samo zbog mleka i mesa već i zbog njihove sposobnosti da preživanjem travu pretvaraju u belančevine i energiju.

„Hranu moraju da prerade da bi rasporedila po njihovom telu. Najbitnije je da jede zdravu hranu“, kaže Ivanović.

Prema nekim istraživanjima krave su najveći proizvođači metana koji  dostiže rekordne vrednosti u atmosferi. Postoji i način da se ovaj problem proizvodnje metana reši.

„Mi možemo da smanjujemo proizvodnju preko nekih lizalica kako ih zovu, a da jedu i izbacuju izmet to moraju. Ali nije to velika proizvodnja na ovim prostorima, pa nije strašno“, objašnjava on.

Kako kaže Mihajlo mali je broj životinja koje ne proizvode metan, uglavnom su to one tek rođene koje ne jedu ništa osim majčinog mleka.

„Metan ne proizvode samo ona mala goveda koja još uvek sisaju i hrane se mlekom samo“, rekao je Ivanović.

Prema istraživanjima u Americi jedna osoba godišnje pojede oko 250 kilograma goveđeg mesa, dok u Srbiji jedna osoba pojede samo oko 4,8 kilograma govedine, što je znatno manji broj. Što se tiče količne metana koji proizvode krave, prema rečima uzgajivača one su zanemarljive u odnosu na ostale zagađivače.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.