Međunarodni dan gluvih obeležen je danas u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Međunarodna nedelja gluvih je inicijativa Svetske federacije gluvih, pokrenuta 1958. godine u Rimu. Obeležava se širom sveta svake poslednje sedmice septembra.

Dejan Stojanović, dao je svoj maksimalan doprinos današnjem obeležavanju Dana gluvih. Od izvornih igara do pantomime. Ne čuje od rođenja, a isti problem imaju i njegovi roditelji. Zahvaljujući prijateljima iz Udruženja, čiji je član od malih nogu, rešio je veliki problem. Tri godine u kući, koja nije bila legalizovana, nije imao vodu.

To je samo jedan od problema sa kojim se suočava oko 600 članova Udruženja gluvih iz osam opština Zlatiborskog okruga. Jedan od najvećih problema je to što na čitavoj teritoriji okruga postoji samo jedan prevodilac za znakovni jezik, što je nedovoljno.Zakon o upotrebi znakovnog jezika, Skupština Srbije usvojila je 2015. godine. Po tom zakonu svako gluvo i nagluvo lice ima pravo na tumača pri potpisivanju bilo kakvog ugovora, na radnom mestu i u sličnim situcijama.

Podršku obeležavanju nedelje gluvih inagluvih dali su i predstavnici Centra za socijalni rad, ali i Nacionalne služba za zapošljavanje sa kojom udruženje gluvih i nagluvih iz Užica po prvi putove godine sprovodi javne radove. Zahvaljujući tome zaposlene su 4 osobe iz ovog udruženja, što je izuzetno značajan pomak.

 

 

 

 

You may also like...