Medenjaci koji se pamte (VIDEO)

IVANJICA – Ivanjica malo mesto u blizini Užica krije velike uspomene, a najslađa uspomena je kolačarnica kod Vlauce koja je u ovoj varošici bila jedina nakon drugog svetskog rata, u njoj su se kako meštani kažu mogli pojesti najlepši kolači koje danas ne možemo nigde pronaći.

Kolačarnica kod Vlauce u kojoj je tetka Jela stvarala čaroliju ukusnim kolačima, radila je do početka sedamdesetih godina i  bila je mamac ne smo za decu već i za odrasle, ali ne bez razloga, tu su se pravili najbolji medenjaci ikada.

Medenjaci
Foto: ZooMUE

„Ti medenjaci imali su zaista specifičan ukus, kada biste danas probali taj nekadašnji medenjak, razlika je ogromna.Recept za medenjake kako nam je rekla tetka Jela nasledila je od svojih starih. Ona je imala 101 godinu, a zamislite onda koliko je duga tradicija tih dobrih medenjaka“, kaže novinar Raško Nešovanović.

Tetka Jela je bila Mađarica koja se udala za Ivanjičanina i nakon njegove smrti ostala u Ivanjici i nastavila da se bavi prodajom kolača. Pored najboljih medenjaka ono po čemu je zapamćena je po dugom životnom veku, za koji je kako je rekla novinarima pre smrti na proslavi svog stotog rođendana bio zaslužan inat i objasnila šta to zapravo znači.

medenjak srce
Foto: ZoomUE

„Kada je imala negde oko 80 godina, teško se razbolela i otišla kod doktora Boža Spasovića koji joj je rekao Jelo ako hoćeš da proživiš još koju godinu, ne smeš ne da probaš, nego da ne vidiš duvan, alkohol i slatkiše. Ona je želela što pre da umre i iz inata je svakog dana pila pola litra rakije, paklicu cigareta i jednu nekada i dve čokolade i Boga mi doživela je dugoku starost od 100 godina“, priseća se novinar Raško koji je bio na proslavi poslednjeg rođendana tetka Jele.

Medenjaci koje je pravila bili su takvi da su se deca neretko svađala ko će više da kupi. A, najstariji građani Ivanjice se i dalje sećaju kolačarnice i ukusa koje kako kažu ne mogu da zaborave. 

„Bili su okrugli i imali su prugice, onako tamni, nisu kao danas svetli, ali su bili baš slatki i svi smo trčali u tu kolačarnicu da kupimo medenjake. U ono vreme jedino mesto gde su mogli da se kupe kvalitetni kolači bila je Vlaucina kolačarnica, danas nema ništa slično tome, nema nigde da se nađe taj kvalitet kao nekada“, kažu građani Ivanjice koji se sećaju čuvene Vlaucine kolačarnice.

Pre smrti svi su pokušavali da dobiju recept za čuvene  medenjake, ali tetka Jela  nije  želela da ga otkrije rekla je samo da ima da se kupe u prodavnicama i jedite njih, a tetka Jeline pamtite. 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.