Tamburići se guše u prašini (VIDEO)

UŽICE – Meštani naselja Tamburići na Zabučju, pored toga što žive u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, imaju i dodatni problem koji im stvara kamenolom Surduk prašinom. Krajem oktobra Zavod za javno zdravlje Užice izmerio je 1700 supsendovanih čestitaca u vazduhu, a sve preko 300 se karakteriše kao opasno.

„Zar ja u svoje 92 godine treba da živim u ovakvoj prašini, ovo je nemoguće, ovde nema opstanka“, žali se Milan Tamburić, koji u svom veku i četiri decenije od kada postoji kamenolom Surduk ne pamti da se ovako gušio u prašini. Pored njegovog na udaru je još tridesetak domaćinstava.

„Niti možeš da pustiš stoku da pase, niti može voće da sazri, trava je uvela, šuma je uvela, propast“, kaže Milan.

„Moram da se selim odavde, plaćam porez, a na šta? Na Černobil“, dodaje Miodrag Bošković.

Zbog situacije u kojoj se više od mesec dana bude uz oblake prašine sami su se organizovali i platili merenje kvaliteta vazduha koje je ovih dana uradio užički Zavod za javno zdravlje.

„Taj prvi dan je stvarno bilo katastrofalno i alarmantno, izmereno je 1700 suspendovanih čestica, što je čak 14 puta više od dozvoljene količine“, kaže Miloš Karaičić, naručilac merenja.

Da je povećana količina prašine potvrđuju iz JP „Putevi Užice“ koji gazduju kamenolomom, ali za to okrivljuju klimatske uslove i nepovoljan vazdušni pritisak.

„I mi smo zabeležili povećanu emisiju kamene prašine, radili smo na tome da se smanji, nadam se da će iduće nedelje, kad se promene klimatski uslovi, da sve bude svedeno na normalnu meru“, kaže zamenik direktora JP „Užice Putevi“ Slavko Milinković.

U užičkim Putevima kažu da imaju ateste za sva postrojenja, a u planu je da se u toku zime modernizuje postorojenje za proizvodnju asfalta koje je glavni izazivač prašine.

You may also like...