Ljubav prema selu jača od svega (VIDEO)

SOLOTUŠA – Težak rad i rano ustajanje nisu baš uslovi kojima biste privukli prosečnu mladu osobu da živi na selu. Ipak, Marko Bošković iz zaseoka Šanik kod Bajine Bašte, je bez oklevanja odlučio da se posle studija vrati na selo gde je sve po meri njegovog srca.

Sa prvim zracima sunca Marko Bošković, iz sela Solotuša, svakog dana ustaje da nahrani stoku i kaže da život u gradu nije tako lep kao na selu. Najviše prihoda ostvaruje od prodaje mleka, pa veliki deo vremena posvećuje farmi krava.

Marko Bošković
Foto: ZooMUE

„Poslednje dve godine sam usavršio bolju ishranu, dolazili su mi tehnolozi. Pošto sva tehnologija napreduje tako i u stočarstvu, uvek ima nešto novo da se nauči“, kaže Marko Bošković.

Pored muže krava i brige o stoci, Marko radi sve poslove u šumi od seče do izvlačenja drva. Iako ima samo dvadeset i dve godine, on organizuje celokupan posao.

„Radimo struganje trupaca, kao i izvlačenje i sečenje. Ko ima svoju šumu, a nema mehanizaciju,otac i ja idemo da sečemo drva“, Rekao je Bošković.

Ništa mu od poslova ne pada teško, ali priznaje da je najveći izazov pobediti temperaturu ispod nule.

„Tad kada su zimksi uslovi mora da se čisti sneg i mnogo je teže i hladnije, ujutru najviše. Nekada nam ruke premrznu, a mora da se čisti sneg“, dodaje Bošković.

Studentske i srednjoškolske dane je proveo u Užicu, ali ga nipta nije privuko oda ostane u gradu. Roditelji to nisu očekivali, ali kažu da se nisu mešali u njegovu odluku.

„Mnogo mi znači njegvoa pomoć, sve je lakše kad se radi zajednički. On sad preuzima domaćinstvo u svoje ruke“, kaže otac Dragiša Bošković.

„Pre svega ta infrastruktura, 21. vek u ovakvim uslovima mislim da će za jendog mladog čoveka biti jako teško. Jedino to, a za sve drugo ga kao roditelj podržavam“, kaže majka Marija Bočković.

Marko Solotuša
Foto: ZooMUE

Solotuša je sve atraktivnija za turiste koji borave na Tari, pa je Markov plan da otvori smeštaj za turiste, ali prvo mora da se reši dugogodišnji problem njegovog sela.

„Imamo lepa domaćinstva i mnogo toga da pružimo turistima. Imamo zamak Prokleta Jerina u blizini, ali glavni probelm nam je taj put, ne samo zbog turizma nego i za svakodnevni život“, Marko zaključuje Bošković.

Kažu da je jedina nemaština kada čovek ne mašta, a Marko je primer kako se čuva najveće bogatstvo.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.