Libergraf: Odluka o objektima na Vrutcima protivna Prostornom planu

UŽICE – Povodom usvajanja Odluke o ozakonjenju objekata u zonama II i III akumulacije Vrutci građanska čitaonica Libergraf izdala je saopštenje, koje prenosimo u celosti:

„Građanska čitaonica „Libergraf“ izražava žaljenje zbog usvajanja Odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III sanitarne zaštite akumulacije „Vrutci“ u Skupštini grada Užica.

Gradsko rukovodstvo je još jednom pokazalo da odluke donosi bez konsultacija sa građanima, bez preciznih podataka sa terena ali i bez sagledavanja mogućih posledica koje te odluke mogu izazavati. Smatramo da je ova odluka u suprotnosti sa odredbama Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije „Vrutci“ jer se njenim usvajenjem obaveza JVP Srbijavode i JKP Vodovod da obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u zoni II akumulacije sada prebacuje na građane, odnosno vlasnike objekata koji podležu ozakonjenju. Poseban problem predstavlja činjenica da se odluka odnosi i na objekte u zoni III za koje Prostornim planom nije propisana obavezna sanitacija u slučaju da ne ugrožavaju izdanske, površinske vode i akumulaciju.

Usvajanjem ove odluke ne doprinosi se sanitarnoj zaštiti akumulacije „Vrutci“, jer se Zakon o ozakonjenju objekata ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole u skladu sa propisima po kojima u vreme izgradnje nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole. Veliku većinu objekata u zoni II sanitarne zaštite čine upravo ovi objekti za čiju sanitaciju gradska vlast ne nudi rešenje.

I na kraju, ova odluka neće doprineti ni boljoj i uspešnijoj primeni Zakona o ozakonjenju objekata jer će čak i građani koji su nameravali da ozakone svoje objekte sada od toga odustati jer su im troškovi ozakonjenja sa oko 300 eura sada porasli na preko 4.000 eura. Građanska čitaonica „Libergraf“ smatra da je neophodno da se gradsko rukovodstvo istinski posveti sanitarnoj zaštiti akumulacije „Vrutci“ a sve u skladu sa prostornim planom tako što će napraviti akcioni plan sanacije i zaštite akumulacije, popisati sve objekte sa neadekvatnim septičkim jamama i obezbediti sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u drugoj zoni sanitarne zaštite akumulacije i započeti izgradnju kanalizacionih sistema i odgovarajućih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u III zoni.

Građanska čitaonica „Libergraf“ je već započela konsultacije sa građanima sela Bioska, Vrutci i Kremna i u narednom periodu ćemo pokušati da zajedničkim snagama dođemo do rešenja“, ističe se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.