Lekovito bilje i zdrav način života jačaju imunitet (VIDEO)

UŽICE – Biljka Ehinacea je kod nas doneta pre dvadesetak godina, a uzgaja je Aleksandar Ristić iz Užica. Kaže da je jedna od najboljih za jačanje imunog sistema naročito u kombinaciji sa propolisom. Na njegovoj plantaži nalazi se oko 15 vrsta lekovitih biljaka koje se primenjuju za skoro sve boljke, ali on naglašava da je za dobar imunitet presudan zdrav način života.

Užički lekar Aleksandar Ristić uzgaja lekovito bilje više od 20 godina i među prvima u zemlji je posadio američku biljku Ehinacieu. Najviše se koristi za akutne infekcije, ali je najpoznatija po blagotvornom dejstvu na imuni sesitem i konzumira se isključivo u vidu kapi.

Aleksandar Ristić
Foto: ZooMUE

„Deluje na produkciju pojedinih vrsta limfocita koji stvaraju nespecifična antitela ili „antitela ubice“ kako ih zovu. Čak pojedine materije pospešuju efekat ove ehinacee kao što je propolis“, kaže Ristić.

Sezona sunčanja je odavno počela pa za one koji su izgoreli neven je najbolji melem, a u kombinaciji sa matičnjakom i smolom umiruje ekceme.

„Najprostije je da se uradi macerat u ulju, a što je kvalitetnije ulje biće kvalitetniji proizvod. Koristi se za negu kože koja je oštećena i sklona različitim iritacijama“, dodaje Ristić.

Među začinskim biljem ističe se vranilo trava odnosno origano.

„Koristi se isto i kao čaj u terpaijske svrhe jer deluje protiv respiratornih, stomačnih i mokraćnih infekcija“, kaže Ristić.

Alerksandar naglašava da su biljke samo dodatak ishrani, a da je za imunitet potreban zdrav način života, naročito sada u vreme epidemije korona virusa.

„Kad čovek živi normalnije, hrani se raznovrsno i fizički je aktivan onda je to korisno za imunitet“, zaključuje Ristić.

Priroda je uvek nudila lekove i meleme u apoteci na otvorenom kojoj je savremeni čovek počeo da se vraća.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.