Obeleženo 80 godina od odbrane Užica

UŽICE – U skladu sa epidemiološkom situacijom grad Užice i Narodni muzej Užice obeležili su juče 80. godišnjicu odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine.

U zoru 15. aprila 1941. godine počeo je napad na Užice, od strane Osme nemačke tenkovske divizije. Iako su znali da je vojska u rasulu i da je grad gotovo nemoguće odbraniti naši vojnici i građani spontano su se okupili i organizovali odbranu. Tom prilikom živote je izgubilo 118 ljudi. Na ove istorijske činjenice okupljene je podsetio zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović.

Foto: Grad Užice

“Herojski podvig izveo je narednik Miloje Zečević, koji je skočio na tenk i protivtenkovskom minom razneo tenk, tim činom izgubio je svoj život. Zbog njegove, ali i žrtve svih koji su svojim životima branili slobodu, naša je dužnost i obaveza, da nikad ne zaboravimo ono što su naši građani i vojnici uradili i sačuvali naš grad”, istakao je Stojadinović.

Kako je istakao Goran Novaković istoričar i kustos Narodnog muzeja Užice 2015. godine obnovljena je spomen ploča posvećena naredniku Miloju Zečeviću koji je uništio nemački tenk i posadu u njemu, a 2016. godine Muzej je obnovio spomen ploču sa uklesanim imenima 118 vojnika i civila koji su poginuli u odbrani grada.

Foto: Grad Užice

“Užičani su u svim ratovima iskazivali veliko herojstvo i veštine ratovanja. 1941. godine ovde su učestvovali  ratnici i vojnici, koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu u sastavu Drinske divizije i IV puka, zajedno sa građanima koji su se dobrovoljno javljali i dobijali oružje za borbu protiv neprijatelja. Iskazano herojstvo ostaće večno zapamćeno i upisano i tim povodom danas im odajemo počast i slavu”, dodao je Novaković.

Delagacije grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Subnora, MZ Carina, Udruženja GrO Potomaka ratnika major Kosta Todorović, Udruženja ratnih veterana ratova od 1990. do 1999. i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije počast poginulima odale su polaganjem venaca, nakon čega je služen parastos.

Izvor i foto: Grad Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.