Kroz EU resurs centar 4,8 miliona evra podrške civilnom društvu (VIDEO)

UŽICE-U Užicu je predstavljen novi projekta EU resurs centra ,čija je osnovna novina finansijska podrška za organizacije civilnog društva u Srbiji.Ukupna vrednost projekta je 4,8 miliona evra ,a preko polovine tih sredstava je namenjeno za podršku civilnog društva.Kako je rečeno na prezentaciji u Užicu, cilj projekta je osnažiti proces evropskih integracija u Srbiji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće nedržavnih aktera u procesima donošenja odluka,kao i osnažiti civilno društvo, lokalne i neformalne grupe u akcijama koje utiču na reforme i proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Bojana Džulović iz EURC za civilno društvo istakla je da je primarni cilj info dana ,koji je prvi održan u Užicu , predstavljanje mogućnosti koje projekat pruža predstavnicima civilnog sektora. Pored toga, info dani će biti prilika da se prikupe dodatne informacije o potrebama civilnog društva u različitim regionima u Srbiji, kako bi se aktivnosti i pravci delovanja na projektu prilagodili definisanim potrebama.

Džulović je najavila i da je cilj projekta decentralizacija u skladu sa kojom će biti otvorena tri regionalna resurs centra u Srbiji ,od kojih je jedan Užički centar za prava deteta.

Jelena Žunić Cicvarić,programska direktorka UCPR rekla je da će ova organizacija biti Regionalni resurs centar za jugozapadnu i zapadnu Srbiju.

„Regionalni resurs centar treba da bude decentralizovan kako bi bio na raspolaganju svim organizacijama civilnog društva iz Srbije.Pored Užica regionalni centri biće u Nišu i Novom Sadu“ ,rekla je Žunić Cicvarić i dodala „Cilj je da sarađujemo i pokušamo da prevaziđemo slabosti i doprinesemo izgradnji Srbije ka jednoj evropskoj i demokratskoj zemlji“ .

Beogradska otvorena škola, zajedno sa partnerima: Novosadskom novinarskom školom, Užičkim centrom za prava deteta, ENECA, Mladim poljoprivrednicima Srbije, Sigurnim stazama, Novom planskom praksom i Fridrih Ebert Fondacijom, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, sprovodi četvorogodišnji projekat pod nazivom „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ . EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji je mesto podrške za predstavnike civilnog društva koje rade na približavanju Srbije Evropskoj uniji. U naredne četiri godine pomagaćemo rast i razvoj organizacija i neformalnih grupa građana kroz unapređenje njihovih kapaciteta, umrežavanje i finansijsku podršku. Kroz finansijsku i mentorsku podršku, ali i program jačanja kapaciteta, EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji će osnažiti najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa.

Projekat se sprovodi od 1. januara 2023. do 31. decembra 2026. godine uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.