Ko u čuda veruje, taj čuda i stvara (VIDEO)

GORJANI – Selo Gorjani u blizini Užica iznedrilo je mnoge talentovane ljude, Milorad Savić je jedan od njih. Samouki umetnik koji stvara čuda od drveta. Nakon nesreće u kojoj je preživeo čak dvanaest preloma, otkrio je svoj poseban dar.

Figure od drveta
Foto: ZooMUE

„Šta me je navelo da to radim ne znam ni sam. Počeo sam da razmišljam da radim nešto sa drvetom, probao i krenulo je samo od sebe, išlo mi je baš dobro. Nijedan isti komad nikada nisam napravio, hoću da svaki bude različit, nije mi problem da napravim identične, ali onda nije unikat“, kaže samouki umetnik iz Gorjana Milorad Savić.

Sve što napravi od drveta poklanja poznanicima i prijateljima, kako kaže to je njegova ljubav prema  drvetu koja nema cenu. Za pravljenje jednog komada neophodni su mu specijalni  noževi koje sam pravi od HSS čelika, a figure mogu biti od različitih vrsta drveta. Inspiraciju pronalazi uveče kada legne da spava, tada smišlja kako bi i šta mogao da napravi .

„Ja obično kada legnem da spavam, malo razmišljam o tome i onda mi se javi neka ideja šta bih mogao da napravim, nigde ne crtam. Kada počnem da radim ja napravim takav komad kakav sam zamislio“, dodaje Milorad.

Sve što pravi Milorad sastoji se samo iz jednog komada , nema ni eksera, a ni lepka i kaže da njegov rad izaziva nevericu kod ljudi.

„Mene ne može da iznervira to što neko ne veruje. To je jedan komad, ja to znam i nemam problema. Ko želi može da dodje, ja ću da mu dam nož da proba da to razdvaja pa da se sam uveri da nema ni ekserčića ni lepka“ istakao je Milorad

Za izradu jedne figure potrebno je oko osam sati od momenta kada počne obrada drveta. Neke mu je lakse , neke teže da napravi. Svaki komad ima svoju tematiku. Poslednje što je napravio je radilica motora, koju planira da pokloni svom prijatelju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.