Ko sve po novim merama može da radi

SRBIJA-Nove petodnevne mere Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa počinju da se primenjuju od danas, a kako pojašnjavaju u Vladi u tom periodu osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi, moći će da rade i pijace, pet-šopovi, kiosci, trafike, ali i razne zanatske radnje i zdravstvene i veterinarske ordinacije.

Otvaranja trgovinskog centra Retail park NEST

Kako stoji u saopštenju Vlade, od sinoć biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice , saopštavaju iz Vlade.

Neki od građana, preduzetnika i prodavaca nisu bili sigurni da li nove mere važe i za njihov rad, a kako dodatno pojašnjavaju u Vladi, u objekte na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda, spadaju apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije i veterinarske apoteke.

U saopštenju Vlade se navodi da će moći da rade i trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, kiosci i trafike, objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja .

Takođe, moći će da rade i restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu, kao i sportski objekti za pripremu i održavanje takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena .

Dodaju da će inspekcija i komunalna policija vršiti strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i pozivaju na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluju na ličnu odgovornost svih građana.

izvor.Vlada Republike Srbije

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.