SSP Užice: Zahtevamo hitan raskid ugovora grada sa azilom u Požegi

UŽICE – Gradski odbor Stranke slobode i pravde traži hitan raskid ugovora grada Užica sa JP “Naš Dom“ iz Požege i izgradnju funkcionalnog azila, po modernim standardima u Užicu, u kome će se na human i civilizovan način voditi briga o napuštenim psima.

Azil ne predstavlja rešenje problema pasa lutalica u Užicu
Foto: Zoom Printscreen

SSP tvrdi da novca u budžetu za to ima i to će biti prilika da se konačno potroši namenski. 
„Naime, na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koji smo uputili lokalnoj samoupravi grada Užica u vezi sa budžetskim izdvajanjima za zbrinjavanje pasa lutalica sa teritorije Užica u azilu u Požegi i novca koji se izdvaja kao nadoknada za ujede dobili smo sledeće podatke:

Za finasiranje “JP Naš dom“ Požega grad Užice je od 2020. godine do kraja 2022. godine iz budžeta izdvojio 14.754.129 dinara, a za 2023. godinu planirano je 6.000.000 dinara. Kao nadoknada građanima za ujede pasa lutalica od 2020. do 2022. godine izdvojeno je 44.026.370 dinara, a za 2023. godinu planirano je dodatnih 25.000.000 dinara. O broju eutanaziranih pasa ili eutanaziranih pasa ocenjenih kao agresivini sa teritorije grada Užica nemaju podataka, a podaci o uhvaćenim i smeštenim psima u proteklih deset godina su zbirni za Užice, Požegu, Čajetinu i Arilje. Prema podacima kojima mi raspolažemo tokom 2021. godine uhvaćeno je 1057 pasa, od čega je 19 vakcinisano, 19 udomljeno, vraćenih je 0, uginulih 423 a uspavanih 897 .U 2022. godini uhvaćeno je 536, vakcinisano, sterilisano i čipovano 7, udomljeno 7, vraćenih ponovo 0, uginulih 82, a uspavano 419.


Pitamo lokalnu samoupravu, da li znaju svih ovih godina, za šta izdvajaju desetine miliona dinara, kada pasa nema, svi su eutanazirani ili uginuli od nemara i zlostavljanja. Na šta je potrošen toliki novac građana Užica, kada je u proteklih dve godine prema podacima udomljeno samo 26 pasa, svi ostali su mrtvi. Zato, pored hitnog raskida ugovora sa JP „Naš dom“, tražimo da se u rad budućeg azila uključe volonteri koji znaju da rade sa psima, vole životinje i imaju dragoceno iskustvo i empatiju, a ne nesposobni partijski kadrovi ili kadrovi nekog postojećeg javnog preduzeća. Za pomoć u osmišljavanju i realizaciji projekta stojimo na raspolaganju, jer nam je stalo da naš grad i na ovaj način pokaže svoje civilizovano i humano lice. Lokalna samouprava neka se pozabavi propuštenim monitorinzima azila, mučilištu u Požegi i utvrdi zakonskim putem gde je nestao novac građana Užica namenjen zbrinjavanju pasa lutalica“,navodi se u saopštenju Gradskog odbora SSP Užice.  

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.