Festival voćnih rakija u Užicu (video)

UŽICE- U Užicu se danas održava nakon deset godina drugi festival voćnih rakija Žestival ,a na kome učestvuje 13 proizvođača rakije iz Zlatiborskog okruga.

zestivalFestival je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić ,koji je istakao da je rakija brend Srbije.

“Srbija je prošle godine zvanično proizvela 22,5 miliona litara rakije,što najbolje govori o kapacitetima i potencijalu sa kojim raspolažemo.Mora se još puno uraditi na promociji kvaliteta,osiguranju višegodišnjih zasada ,uvođenju novih standarda kvaliteta i sve te mere subvencionisati od strane države”,rekao je Katanić na otvaranju Žestivala.

Katanić je podsetio da država trenutno daje subvencije za podizanje novih zasada voća,subvencioniše kamatnu stopu na kratkoročne kredite i daje mogućnost povraćaja od 40 do 55 odsto sredstava za one poljoprivrednike koji sami investiraju.

Na festivalu učestvuje 13 proizvođača ,koji su izložili 76 voćnih rakija,a stručni žiri je za pobednika festivala proglasio rakiju proizvođača BB klekovača iz Bajine Bašte.

Primajući pobednički pehar Milomir Jovanović je rekao da je njihovoj firmi ovo najdraža pobeda iako su pobeđivali na mnogim sajmovima u zemlji i svetu.

“Čast je biti najbolji u ovakvoj konkurenciji renomiranih proizvođača iz užičkog kraja.Ono što svi treba da uradimo je da malim proizvođačima nesebično podelimo savete o proizvodnji i tehnologiji,jer je to jedini način da u srbiji dobijemo ujednačenu i visokokvalitetnu rakiju.Od države očekujemo da uvede red u prometu rakija,jer su sada proizvođači koji rade po zakonu hendikepirani nelojalnom konkurencijom na tržištu”,poručio je Jovanović.

Festival voćnih rakija organizuje grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom,Poslovnim klubom zapadne Srbije,Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor,Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom Užice.

 

You may also like...