Još deset ženki jelena naseljeno na Zlatibor (VIDEO)

ZLATIBOR – Na prostor lovišta Zlatibor doseljeno je još deset jedinki evropskog jelena. Deset ženki, dopremljenih iz Plavne iz Vojvodine, čine ukupno treći kontingent ove divljači koja se procesom reintrodukcije ponovo naseljava na prostore u kojima je nekada neometano živela.

Deset novopridošlih jedinki naseljeno je u prostor repro centra Trčinoga, gde će boraviti do leta, posle čega će biti puštene na prostore lovnog gazdinstva, gde već boravi dvadesetak jelena dopremljenih tokom prethodne godine.

„Prati se kretanje divljače obilaskom terena, video kamerama koje imamo na terenu… Nekih desetak jedinki još dolazi i na hranilice kod repro centra, a ostali su na terenu širom Zlatibora“, kaže predsednik Lovačkog udruženja Zlatibor, Milovan Knežević.

Puštanjem iz repro centra jelenima se osigurava potpuna sloboda, ali su isto tako izloženi potencijalnim napadima grabljivaca, sa čime do sada nije bilo susreta.

„Za sada nemamo nikakvih šteta. Jedina opasnost vreba od vukova, ali oni su u optimalnom broju, tako da nema nikakvih problema. Takođe, nema problema ni sa psima lutalicama“, dodaje Knežević.

Treći kontingent jelena anseljen na Zlatibor
Foto: ZooMUE

U toku godine očekuje se dopremanje još nekoliko jedinki, a u međuvremenu je među već naseljenim jelenima zabeležena i jedna prinova. Projekat reintrodukcije jelena na prostore jugozapadne Srbije započet je prošle godine od strane Uprave za šume, a na Zlatiboru ga sprovodi lokalno Lovačko udruženje.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.