Očišćeno smeće sa akumulacije Vrutci

UŽICE – Sedam kamiona smeća, koje se nakupilo pre petnaestak dana u akumulaciji Vrutci,a sa koje se vodom napaja Užice, izvađeno je i odvezeno na deponiju Duboko.

„Svi potoci su imali visok vodostaj i doneli su dosta smeća, a topljenje snega je povuklo i smeće sa obala Vrutaka, čak je voda donela i jedan čamac“, kaže Duško Ljujić, direktor užickog Vodovoda.

Porast vodostaja nakon topljenja snega doveo je i do širenja algi po celom jezeru, a u Vodovodu navode da to ne utiče na kvalitet vode kojom se snabdeva grad.

foto.grad uzice

“Koncentracija algi u akumulaciji ne ugrožava vodosnabdevanje, jer je fabrika za preradu vode projektovana tako da preradi i mnogo veću koncentraciju“, kaže Ljujić.

Čista voda u Fabrici pod nadzorom je 24 sata, a uzorci se uzimaju i ispituju svaka dva sata.

„Voda za piće koja se distribuira građanima Užica je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna na osnovu bioloških, bakterioloških i fizičko hemijskih analiza koje se obavljaju“, navodi Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice koji zbog pogoršanja kvaliteta vode u jezeru preventivno povećava broj analiza nad pijaćom vodom.

Pojačana kontrola će biti nastavljena sve dok bude padavina koje mogu uticati na kvalitet vode koja stiže na akumulaciju Vrutci.

Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.