Japanska donacija užičkom Domu zdravlja (VIDEO)

UŽICE – Vlada Japana donirala je opremu vrednosti 74.863 evra Domu zdravlja Užice kao podršku unapređenju zdravstvene zaštite u Srbiji. Kroz „Projekat obezbeđivanja ambulantnog vozila i medicinske opreme Domu zdravlja Užice“ obezbeđeno je abulantno vozilo, ultrazvučni aparat, dentalni rentgen, tehnički mikro motor i 20 terenskih torbi za Službu hitne pomoći.

Ambasador Japana Đunići Marujama rekao je prilikom primopredaje opreme da veoma ceni napore Ministarstva zdravlja i grada Užica da unaprede kvalitet medicinskih usluga.

„Iskreno se nadam da će ova medicinska oprema omogućiti precizniju dijagnostiku i unaprediti lečenje pacijenata. Lokalne ustanove kao što je Dom zdravlja Užice su prva linija podrške zdravlja stanovništvu, zato će Japan nastaviti da pruža pomoć stavljajući akcenat na ovakve ustanove“, kazao je Marujama.

Samostalni savetnik u Ministarstvu zdravalja Aleksandar Ranković naveo je da Japan najveći bilateralni donator zdravstvenog sistema u Srbiji.

„Svojim radom i sagledavnjem lokalnih potreba stanovništva doprinose svakodnevno da zdravstveni sistem bude bolji, da usluge na primarnom nivou budu sve većeg obima i podjednako kvalitetne na način kako se to radi u Japanu“, rekao je Ranković.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović podsetio je ta ustanova, pored ove donacije, od Japana već dobila i aparat za anesteziju u bolnici Prijepolje, a Dom zdravalja u Priboju endoskopski kabinet i sanitetsko vozilo.

Zahvalivši se narodu Japana na donaciji, direktorka Doma zdravlja Užice Danijela Marinković navela je da će od posebnog značaja za rad ove ustanove biti vozilo hitne pomoći jer se koristi za hitni transport u tercijalne ustanove, a ultrazvučni aparat na odeljenju ginekologije će poboljšati kvalitet rada.

Podsetivši da je uz donaciju za Dom zdravlja Užice Japan donirao pre nekoliko godina oko 85 hiljada evra za JKP „Deponiju Duboko“ gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da su u proteklih šest godina u Užicu na znatno viši nivo podignute komunalne usluge i stvoreni preduslovi za još bolje lečenje i zdravlje Užičana.

Uključujući donaciju Domu zdravlja Užice ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovnisstva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine dosegao je 14 miliona evra, a ukupna japanska pomoć za ovaj period premašuje 508 miliona evra.

You may also like...