U četvrtak počinju radovi na Gold gondoli

ČAJETINA –  Počele su redovne aktivnosti na krčenju šume, izmeštanju optičkog kabla i definisanju još nekih tačaka kontrolne sobe, kaže direktorka JP „Gold gondole Zlatibor“ Bojana Božanić .Ona je najavila i  da u četvrtak, 31. avgusta počinju zemljani radovi koje će izvoditi „Jedinstvo“.

“Očekujemo da će do zime biti podignuta kako ova glavna stanica na vrhu Tornika, tako i ova dva noseća stuba“, rekla je Božanić, za Zlatiborpress, dodajući da opština Čajetina sa partnerima iz „Pome“ ima izuzetno dobru saradnju. To su potvrdili i partneri iz Francuske.

Krajem prošle sedmice predstavnici proizvođača opreme „Pomagalski“ iz Francuske obišli su lokaciju na kojoj počinju radovi na izgradnji Gold godole na Zlatiboru.

„Izuzetno smo srećni. Ovo je za nas veliki uspeh. Ovo će biti najduža gondola na svetu. Veliko je zadovoljstvo što počinjemo da radimo, što smo ovde na terenu i što će građevinski radovi uskoro da počnu. Saradnja sa opštinom Čajetina je odlična i uspešna. Od kada smo sklopili ugovor sarađujemo izuzetno dobro. Jako je važan taj duh saradnje koji je veoma pozitivan i očekujem da se to nastavi“, istakao je Filip Vertu, šef projekta „Gongola Zlatibor“.

Zoran Radibratović tehnički direktor „Jedinstva“ je rekao da je projekat gondole veliki izazov za ovu firmu. Imajući u vidu specifičan teren, kao i specifične uslove rada, a radi se i o najdužoj gondoli u Evropi, svakako je projekat koji zaslužuje posebno poštovanje i pažnju. Siguran je da će biti mnogo izazova u njegovoj realizaciji.

„S obzirom na to da je izgradnja investicije podeljena u više faza, za prvu će biti potrebno angažovati između 35 i 40 radnika na terenu i 5 inženjera. Prvi deo radova odnosi se na polaznu stanicu i deo oko nje, što predstavlja reprezentovanje firme, a mi ćemo se potruditi da radove odradimo što pre i što bolje, kako bi se stvorili uslovi da se nastavi ceo posao“, ističe Radibratović.

On dodaje da ukoliko stignu dozvole i za ostale faze, kompletna investicija bi mogla da se završi za 300 dana. Očekuje da se prvi deo radova koji počinju 31. avgusta završi do 15. decembra.

Autor: Dragana Rosić

You may also like...