Film Prilagođeni Dejana Petrovića u Pitsburgu

Film reditelja iz Požege Dejana Petrovića „Prilagođeni “ ušao je u program srpskih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru izložbe i filmskog programa The Wind Got Up in the Night and Took Our Plans Away ,koja se održava u Pitsburgu od 8.decembra 2023. do 17.marta naredne godine.

Izložba Vetar se u noći podigao i odneo nam planove  predstavlja umetnike i umetnice različitih generacija i kolektive iz Srbije koji konceptualno pristupaju fotografiji i koriste je kao sredstvo istraživanja kompleksnih društvenih i političkih fenomena i kulturnih tranzicija u Srbiji. Radovi predstavljeni na ovoj izložbi donose prikaze savremenog urbanog i ruralnog života kao i istorijskih događaja koji su se odvijali u Jugoslaviji i nakon njenog raspada, posebno od 1980-ih do danas, pokazujući na koji način je fotografija odražavala promene u političkim i ideološkim sistemima i njihov uticaj na kulturne vrednosti.

Takođe, izložba analizira dokumentarne prakse kroz umetnička dela koja su rezultat dugoročnih istraživanja, pokazujući kako fotografija može da zabeleži i dešifruje načine na koje ljudi percipiraju promenljivu stvarnost i sa njom ostvaruju interakciju. Odabrani radovi deset umetnika/ca i tri kolektiva predstavljaju tranziciju kroz koju Srbija prolazi – od socijalizma do kapitalizma – kroz lične uspomene, istorijski revizionizam, industrijsko nasleđe, izolaciju tokom 1990-ih, pa do osvrta na društvena kretanja danas u Srbiji.

Raspon tema omogućava raznovrsne poglede na fotografiju i omogućava posetiocima da upoznaju složenu istorijske narative Srbije – naglašavajući ideju da je pejzaž ljudskih sudbina višeslojan i da su sva mesta na svetu u stalnom stanju tranzicije.

Program srpskog dokumentarnog filma, reditelja mlađe generacije, koji će biti predstavljen u Pitsburgu obuhvata osam kratkometražnih, srednjemetražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova koji su imali svoje svetske premijere, prikazivanja ili bili nagrađivani na najznačajnijim svetskim festivalima dokumentarnog filma kao što su IDFA, Roterdam FF, Vision du Reel, Cinéma du Réel, DocLisboa, Locarno Film Festival, Torino Film Festival, Viennale, Thessaloniki International Film Festival, Beijing International Film Festival, Ji.hlava IDFF, Hot Docs, DOK Leipzig i drugi.

Film Dejana Petrovića Prilagođeni biće prikazan 9.februara.

„Prilagođeni” je kratkometražni opservacijski dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.