Feng šui na zlatiborski način (VIDEO)

SIROGOJNO – Pre nego što se posavetujete sa feng šui majstorom oko uređenja kuće možda bi trebalo da zavirite u Muzej na otvorenom u Sirogojnu. Tu se nalaze osnovna pravila za uređenje doma koja su se od davnina praktikovala u zlatiborskim selima, kao i rituali za koje se verovalo da donose sreću i blagostanje.

Feng šui je drevna kineska disciplina koja je danas postala široko rasprostranjena, ali stanovnici zlatiborksih sela su u davna vremena takođe imali svoj feng šui. Među starim zlatiborcima dosta se vodilo računa o poštovanju principa suprotnosti u životnom prostoru.

SIROGOJNO
Foto ZooMUE

„U kućama gde se provodilo najviše vremena, sve je bilo postavljeno jedno nasuprot drugog – dobro nasuprot zla, pozitivno nasuprot negativnog… Kako je ognjište sveto mesto, vezano za kult predaka, verovalo se da u verigama borave zle sile“, kaže direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović.

Glavno pravilo u rasporedu nameštaja bilo je da glava tokom spavanja bude okrenuta ka severoistoku, kao i da gornji kraj stola bude na istoku.

„Uvek su bila dvoja vrata orijentisana ka istoku i zapadu. Nije se to uvek moglo biti savršeno, ali su se trudili da bude što bliže toj varijanti. Sve ono što je dobro za porodicu trebalo je da uđe na istočna vrata, ono što je suporotno od toga na zapadna“, dodaje Ćaldović.

Nemojte se začuditi ukoliko na ulazu glavne kuće glavom udarite u dovratak jer ste zakoračili nepravilno.

Pragovi u starim kućama su uvek bili visoki kako se ne bi stajalo na njih jer se verovalo da su ispod duže predaka. Taj običaj zadržao se i danas kada domaćin kaže gostu da ne stoji na pragu jer se ne valja.

Najzastupljenija boja bila je plava jer se vezivala za dobre sile, kao i kultovi zmije, vuka i medveda. Posebno mesto imao je kult Meseca kome su se dodeljivale magijske moći, a evo i jednog saveta ako ste u besparici.

„Kada prvi put vidite Mlad Mesec, kao zarez, onda je dobro da se tri puta protrljate po glavi nekom novčanicom i izgovorite – koliko dlačica toliko novčanica“, dodaje Ćaldović.

Ukoliko želite da posadite neko voće nikako to nemojte činiti na mlad mesec jer se neće primiti, a ako ste okruženi negativnim ljudima posadite ispred kuće biljku povratć, jer po verovanju, ona odvraća lošu energiju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.