U Dubokom deponovano 700 hiljada tona otpada za 10 godina

UŽICE-Više od 700 hiljada tona otpada stiglo je na deponiju “Duboko” u proteklih deset godina, koliko je prošlo od prihvata prvih količina. Svaka godina bila je izazov, jer trebalo je u skladu sa povećanim obimom prijema otpada iz svih opština i gradova osnivača Regionalnog centra za upravljanje otpadom, modernizovati proces i sačuvati što više prostora za deponovanje.Po rečima Momira Milovanovića ,direktora Regionalnog centra za upravljanje otpadom JKP “Duboko” pred menadžmentom preduzeća svakoga dana su novi izazovi.

“Pored komunalnog otpada koji smo na početku primali sad smo počeli da primamo i kabasti otapad, posebno ga odvajamo, soritiramo i njegov će tretman da ide na drugi način. Svake godine uvodimo neku novinu i sebi otežavamo sam rad, ali želimo da izađemo u susret i sav otpad koji se skupi, generiše u 9 lokalnih samouprava razvrstamo kao što se radi u drugim evropskim zemljama. Količina opada za ovih 10 godina je preko 700 hiljada tona. To je ogromna količina i mi pokušavamo kroz modernizaciju centra za selekciju i proširenje samog tela deponije da omogućimo i dalji prijem otpada iz ovih lokalnih samouprava koje su nas osnovale i da otpad što više selektujemo, da što manje deponujemo i da na taj način produžemo radni vek deponije”,kaže Milovanović.

foto.zoomue

Milovanović podseća da su u proteklom periodu realizovani važni projekti koji su doprineli znatnom povećanju količina selektovanog otpada.

“U prethodnom periodu smo imali projekte prekogranične saradnje između gradova Užica i Tuzle. U toku je i treći, čija realizacija je počela 1. marta i traje do avgusta naredne godine. Kroz traj projekat nabavljamo novu opremu koju do sada nismo imali, a to je šreder koji će da tretira kabasti otpad, tako da ćemo otpad tretirati, plasirati u cementnu industriju Srbije i taj otpad neće završiti na deponiju kao što je do sada završavao”,naglašava Milovanović.

Po njegovim rečima važno je i zanavljanje voznog parka jer u periodu od 2012. do 2020. godinu nisu nabavljani novi kamioni.

“Krajem oktobra 2020. godine nabavili smo jedan nov kamion, a u ovoj još jedan, prikolicu, viljuškar, bager, određeni broj kontejnera za prevoz otpada, pres kontejnere od 32 m3. Do sada smo uložili 56 miliona dinara. U toku je nabavka novog kompaktora čija je vrednost oko 300 hiljada evra. Zaključno sa 31. decembrom iz sopstvenih sredstava finansiraćemo između 750 i 800 hiljada evra. Trenutno je u Deponiji Duboko zaposleno 88 radnika, imamo potrebu za zapošljavanjem, angažovanjem još većeg broja radnika”,ističe Milovanović.

foto.zoomue

I pored svih napora i ovu godinu JKP ” Duboko” završiće sa gubitkom, prvenstveno zbog niske cene deponovanja, koja se po rečima Milovanovića nije menjala od osnivanja preduzeća. Sa druge strane cena svih imputa važnih za proces proizvodnje višestruko se promenila.

“Poskupelo je gorivo, rezervni delovi i drugi imputi za proces proizvodnje. Od osnivanja preduzeća ovu cenu nismo menjali, a videćemo da li ćemo dobiti saglasnost. Ukoliko dobijemo saglasnost ona će ići od 1. januara i biće u programu poslovanju za 2022. godinu”, zaključuje Milovanović.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.