Ere recikliraju (VIDEO)

UŽICE – U Užicu je počela podela 5000 kanti u kojima će se razvrstavati suvi i mokri otpad, a dobiće ih 2500 domaćinstava u sedam užičkih mesnih zajednica.

Po dve kante, plava za suvi, a siva za mokri otpad podeljene su već u 220 domaćinstava u Krčagovu, a meštani su upoznati sa postupkom selektovanja. Kante je dobio i Dušan Sekulić i dobro zna gde koji otpad ide.

„Sad mogu otpad selektovati na licu mesta. Red je da konačno uđemo u evropske tokove i verujem da će sada biti dosta manje zagađena okolina i mnogo lakše i komunalnim preduzećima i nama građanima“, kaže Sekulić.

Primarna selekcija otpada na mestu nastanka veoma je važna za Regionalnu deponiju Duboko u koju se dnevno dopremi 250 tona otpada iz devet gradova i opština. Cilj je da se u Centru za selekciju poveća postotak recikliranog otpada koji iznosi samo šest odsto.

„Deponijski prostor je sve manji, a kroz ovaj projekat ćemo produžiti radni vek deponije. Do sada je u Užicu na godišnjem nivou prijavljivano oko 1000 tona primarno selektovanog otpada, ali ta selekcija nije bila dobra. Kroz ovaj vid koji promovišemo verujemo da može biti oko 30 odsto reciklažnih sirovina koje mogu da se izdvoje“, kaže Momir Milovanović, direktor Regionalne deponije Duboko.

Primarna selekcija je počela u Užicu pre nekoliko godina, ali projekat nije zaživeo u željenom obimu. Tek realizaciojm ovog projekta, tvrde čelni ljudi grada, sve kockice se poklapaju, od organizovanosti komunalnih preduzeća do zrele svesti građana.

„Računamo da ćemo postati lideri u Srbiji po reciklaži. To je značajan korak ka zaštiti životne sredine u našem gradu, manjem trošenju energenata i stvaranju manje količine otpada“, navodi gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Novi koncept upravljanja komunalnim otpadom uspostavio je sistem primarne selekcije otpada u domaćinstvima u prigradskim naseljima Užica i Tuzle. Užice će dobiti oko 420.000 evra i to je prvi korak da se do 2021. godine reši pitanje primarne selekcije jednog dela grada. Ministarstvo za zaštitu životne sredine dalo je zeleno svetlo da se krene sa realizacijom i drugog projekta u vrednosti od 550.000 evra u ostalim delovima grada.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.