Ekspanzija pasa lutalica u Užicu

UŽICE-Iako je za poslednjih šest godina grad Užice  iz budžeta izdvojio 80 miliona dinara za pokušaj rešavanja problema pasa lutalica,poslednjih godinu dana došlo je do njihove ekspanzije,što ukazuje na neadekvatna rešenja,izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Pokreta Pozitivno Užice Branislav Mitrović.

 

„Otvaranjem azila za pse u Požegi 2008.godine ovaj problem nije rešen.Trenutno se na ulicama Užica nalazi oko 450 pasa lutalica.Prošle godine registrovano je 130 ujeda od strane ovih napuštenih životinja, zbog čega je građanima iz budžeta isplaćeno 12.360.000 dinara i 1.900.000 za usluge azilu.Ove godine već je za nadoknadu štete građanima koje su ujeli ovi  psi isplaćeno 15 miliona dinara i 2 miliona azilu u Požegi“,kaže Mitrović.

Mitrović ističe da u Srbiji zakonska regulativa u ovoj oblasti postoji,ali da grad Užice,iako je ima zakonsku obavezu,još uvek nije doneo Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja,koji treba da sadrži mere za rešavanje ovog problema.

Članovi  Pokreta Pozitivno Užice zbog toga su danas uputili dopis gradonačelniku i Gradskom veću Užica sa predlogom mera za trajno rešavanje ovog problema.

„Mere koje mi predlažemo odnose se na dosledno sprovođenje zakonske regulative,donošenje odluke o držanju životinja na području grada,usvajanje pravilnika kojim se reguliše rešavanje zahteva građana za nadoknadu štete nastale usled ujeda,kako bi se sprečile zloupotrebe.Takođe je potrebna preventivna registracija i obeležavanje svih pasa,njihova sterilizacija i kastracija i organizovanje zoohigijenske službe,kao i usvajanje i udomljavanje kao najhumaniji vid zbrinjavanja napuštenih životinja“,ističe Mitrović.

Pokret Pozitivno Užice zalaže se i za izgradnju prihvatilišta za pse na teritoriji grada Užica.

„Trenutna previsoka cena usluga,nemogućnost potpune kontrole i  praćenja populacije napuštenih pasa,nehumano postupanje sa životinjama nameće kao neophodnost donošenje odluke o izgradnji prihvatilišta,napravljenog niskobudžetnom delta gradnjom“,naglašava Mitrović.

U Pokretu Pozitivno Užice ističu da je preduslov realizacije svih mera definisanje nadzora i rigorozno sprovođenje kaznene politike.

„Ovaj predlog nema alternativu,jer u suprotnom ćemo i dalje imati ujede građana,trošenje novca iz budžeta i nehuman odnos prema životinjama“,zaključio je Mitrović.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.