Đedović: Nema privatizacije EPS-a, niti otpuštanja radnika

BEOGRAD-Nema privatizacije „Elektroprivrede Srbije“, niti otpuštanja radnika, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
„Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da imamo odgovorne strukture upravljanja. Moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede. Nadzorni odbor postavlja direktore, ne ja ili skupština, kako se manipuliše u javnosti poslednjih dana. Nadzorni odbor nadzire i rad direktora. Statut se bavi upravljanjem, a prava radnika definišu se kolektivnim ugovorom“, izjavila je Đedović.

Ministarka Djedovic
Foto.Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je podsetila da je odluka o promeni pravne forme EPS-a doneta još 2014. godine i da ona mora da se sprovede. „EPS treba da postane Akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države. Onog dana kada to postane neće više biti ograničavanja broja zaposlenih, niti zarada. Država je tu, pričala je i nastaviće da priča sa predstavnicima sindikata svih energetskih preduzeća“, dodala je Đedović.
Istakla je da je cilj promena nabolje zarad građana Srbije, koji i plaćaju rad svih rukovodioca u našim energetskim preduzećima.
„Promena pravne forme je jedan od načina da popravljamo upravljanje, moramo da idemo korak po korak. Nadzorni odbor treba da dobije veća ovlašćenja, da odlučuje o upravljačkoj strukturi, da se sagleda proizvodnja, investicije. Moramo da rešimo problem sprovođenja investicija, jer svi projekti kasne godinama, decenijama. Dakle, moramo da radimo na ulaganjima, jer smo svesni da moramo preko 30 milijardi evra da
uložimo kako bi se oporavio sistem“, naglasila je ministarka.
Podsetila je da smo u energetskoj krizi videli koliko je važno da imamo stabilna i jaka energetska preduzeća i poručila da je Vlada odlučna da sprovede reforme kako preduzeća, čiji je dug narastao na stotine miliona evra ne bi bila više na teretu države, odnosno građana.

Ministarstvo rudarstva i energetike

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.