Ćira počeo letnju sezonu (VIDEO)

MOKRA GORA  – Jedinstvena železničko-muzejska atrakcija Šarganska osmica spremna je za novu sezonu. Čuveni voz “Ćira” već sada vozi od Mokre Gore do Šargana, a uskoro se očekuje da će putnici, prugom uskog koloseka, moći da putuju i do Višegrada.

Prvi sunčani prolećni dani izmamili su brojne turiste na atraktivne lokacije u Srbiji. Učenici iz Jagodine ovih dana deo svoje ekskurzije iskoristili su za vožnju Ćirom, prugom uskog koloseka.

“Nadam se da ćemo uživati i da će nam vožnja biti lepa. Ovaj voz predstavlja kulturno dobro naše države”, kaže učenik iz Jagodine, Tadija Avramović.

Karte je svim putnicima i na ovoj vožnji preledao kondukter Dejan Rajović. Uz taj posao, obično putnicima ispriča i priču o ovoj pruzi, ali i o čuvenom ljubavnom kamenu.

“Ovde nam dana da nema gužve. Svaki dan imamo zainteresovanih putnika. Godinama sam ovde i čast mi je i zadovoljstvo da predstavljam Šargansku osmicu“ kaže kondukter u “Ćiri” Dejan Rajović.

Nova, letnja sezona je počela ove sedmice i trajaće do 31. oktobra. I već sada su svi polasci puni turista iz naše zemlje, ali i inostranstva, kaže upravnica Muzejsko turističkog kompleksa “Šarganska osmica”, Aleksandra Milutinović.

“Dva redovna polaska su svakodnevno iz Mokre Gore u 10 i 30 i u 13i 30, a u zavisnosti od interesovanja uvodićemo i  vanredne polaske po potrebi. Očekujemo da će tokom leta i polazak u 16 i 10 biti redovan, kao i ranijih godina.“

Pored putnika iz Slovenije, koji su ovih dana boravili u Mokroj Gori, uskoro očekuju i grupu najvećih turoperatera iz Kine.

“Zajedno sa kolegama iz Republike Srpske radimo na ponovnom uspostavljanju linije  prema Višegradu. Potom bi se gosti vozili brodom rekom Drinom. Time bi se stvorila mogućnost da svi koji dođu u Mokru Goru sa Zlatiborta, Tare i drugih mesta, uživaju u tom čarobonom prstenu. “

Voz  “Nostalgija” od Mokre Gore do Šargana prolazi kroz 22 tunela, preko pet mosotova i na trasi od 15 kilometara savladava visinsku razliku od 300 metara. Godišnje se ovim vozom preveze više od 70.000 turista.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.