Da li je Zapadna Srbija zanimljivija leti ili zimi? (VIDEO)

NOVA VAROŠ/SJENICA/TARA – Da li je bolje posetiti Zapadnu Srbiju zimi ili leti? Po svemu sudeći, to pre svega zavisi od toga koje godišnje doba više volite, a grupa blogera koji su obišli neke od turističkih znamenitosti ovog dela Srbije uglavnom se odlučuju za toplije doba godine.

Kao glavne adute Zapadne Srbije fotografi i blogeri uglavnom ističu njene pejzaže i netaknutu prirodu, pogotovo u zabačenim i slabije naseljenim krajevima. Po svemu sudeći, više im odgovara dolazak u doba godine kada su predeli ukrašeni sa više boja osim samo belom.

„Imate zanimljive pejzaže kada je lepo vreme, poput tirkizne boje reke Drine. A onda dođete zimi ili u nekom periodu između i bude vam zanimljivo sivilo neba ili sami oblaci. Zapadna Srbija je puna pejzaža koji se potpuno razlikuju u zavisnosti od godišnjih doba“, kaže Danijela Ćirović, autorka bloga Glimpses of the world.

U grupi blogera bio je i Čileanac Ezekiel Videla, koji već četiri godine živi u Beogradu. Posebno ga fascinira kanjon reke Uvac i njegov zaštitni znak, beloglavi sup. Upravo zahvaljujući fotografiji te životinje poželeo je da dođe u Srbiju.

„Kako je ta fotografija došla do mene, ne znam ni sam. U Čileu vladar planina je kondor, a u Uvcu je sup nenadmašan. Ta fotografija je baš sadržala beloglavog supa, to me je zainteresovalo. Naravno, pozvao bih sve građane Srbije da što više istraže svoju zemlju“, kaže Ezekiel.

Zapadna Srbija
Foto: ZooMUE

Autor fotografije koja je zainteresovala Ezekijela, Dragan Bosnić, smatra da mu baš Srbija najviše odgovara za svoje radove, a dolazak gosta iz inostranstva objašnjava željom za doživljavanjem nečeg nesvakidašnjeg.

„Srbija je, po meni, oku najugodija. Npr. nisam bio u Čileu, ali prva asocijacija je Atakama ili Pacifik, znači nešto sivo ili plavo. A kod nas je sve zeleno. Međutim, verujem da je njemu upravo ta različitost zanimljiva, kao što bi nekima od nas bili zanimljivi Andi ili Pacifik“, kaže Bosnić.

Osim prirodnih znamenitosti Zapadne Srbije, blogeri su obišli i kulturno-istorijske lokalitete poput manastira Dubnica i Štitkovo, kao i 123 godine staru kuću porodice Kulić u Novoj Varoši.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.