Zlatibor najpodesniji za osobe sklone alergijama

ČAJETINA – Zlatibor je najpodesnija planina za boravak osoba podložnih alergijama, jer u periodima kada je izraženo cvetanje drveća i trava, koncentracija polena na Zlatiboru je često manja od šest do 10 puta u odnosu na mnoge gradove u Srbiji. Ovo su rezultati prošlogodišnjeg meranja koncentracije polena koje se sprovodi već šest godina u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, a koji su predstavljeni na tribini u Čajetini. 

„Polen se vezuje za zagađujuće materije u vazduhu  i tada je klinička slika u urbanim sredinama, u velikim gradovima, industrijskim, gde su velike saobraćajnice, još teža za ljude koji pate od alergija“, rekla je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine..

Trenutno su aktivni poleni drveća. Jedan od najvećih alergenih polena je polen breze koja tek počinje da cveta na Zlatiboru. Međutim, i kada je u najvećem cvatu, koncentracija brezinog polena na Zlatiboru je znatno manja zbog specifične klime koja podrazumeva veću nadmorsku visinu i česte padavine.

„Zlatibor je specifičan i po jako niskim vrednostima alergenog polena ambrozije. Od svih 24 koje pratimo, ambrozija ima 52 proteinske materije u sebi i izaziva veoma burne reakcije kod osoba koje pate od alergija. To je period kad se najviše, što mediji što sugrađani, raspituju kakva je situacija da bi iz vojvođanskih, pre svega, gradova koji su crna tačka što se tiče ovog korova, premeste i budu manje izloženi polenima. Nije svejedno da li je neko izložen 50 i 60 dana prekograničnim vrednostima ovog polena ili najviše 10 dana. I nije svejedno da li je u pitanju 30 polenovih zrna u jednom danu ili 600 i 800 koliko beleži Subotica i još neki gradovi Vojvodine“, naglašava Mitrovićka.

U toku prošle godine najveća dnevna vrednost koncentracije polena na Zlatiboru je bila 134 zrna dok je, na primer, u Beogradu ta vrednost iznosila 630 a u gradovima Vojvodine preko 1000. Ono na šta bi lokalna samouprava opštine Čajetina trebalo da obrati pažnju u budućem periodu, a što je preporuka Agencije za zaštitu životne sredine, jeste dalje praćenje ambrozije kako se ne bi proširila i kako bi njene sadašnje vrednosti ostale na nivou istih, ili nižih.

Zlatiborpress

You may also like...