Crveno zlato (VIDEO)

UŽICE – Crveno zlato kako je većina poljoprivrednika zove je malina, berba je već odavno prošla. Ali to ne znači da je posao oko njih završen, potrebno ih je obraditi i srediti za zimu, kako bi i sledeće godine mogli da očekuju dobar rod.

MAline u jesen
Foto: ZooMUE

„Čim završimo berbu malina, ono što odmah treba da uradimo je da izvršimo zaštitu sa trojnom kombinacijom, insekticid, fungicid i akaricid. Izbor fungicida treba da bude sa najkvalitetnijim sredstvima kojima raspolažemo“, kaže stručni saradnik za zaštitu bilja Milenko Gavrilović.

Postoji nekoliko sorti malina, ali u Zlatiborskom okrugu najzastupjenija je sorta vilamet, a nakon nje miker. Prema rečima voćara podizanje novih zasada je veoma značajno u cilju obnavljanja  proizvodnje, a kako bi se zasnovali novi postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti.

„Za malinarsku proizvodnju je neophodno da bude lako rastresito zemljište, za to su pogodne gajnjače i zemljišta koja se nalaze na odroncima bukovih šuma. Pored zemljišta, neophodan je izbor adekvatne sorte za tržišne uslove i proizvodnju u datom području“, objašnjava savetnik za voćarstvo Andrija Radulović.

Kako kaze voćar zasnivanje novih zasada može se vršiti u jesen i u proleće, prema njegovim rečima jesenja sadnja je mnogo bolja.

„Zato što tada dolazi do boljeg ukorenjavanja i boljih rezultata iduće godine. Kod prolećne sadnje mogu se javiti problemi zbog nedostatka vlage, pa dolazi do sušenja sadnica i onda ih je potrebno podsađivati, pored ovog javlja se i niz drugih problema, tako da iduće godine imamo slabiji rod“, dodaje voćar.

Ova godina što se tiče cene malina prema rečima uzgajivača je jedna od najboljih , dostizala je ček 220 dinara po kilogramu.Podsetimo da je Srbija u poslednjih pet godina na samom vrhu što se tiče izvoza malina, svrstana je pet najvećih izvoznika na svetu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.