Crveno zlato (VIDEO)

UŽICE – Crveno zlato kako je većina poljoprivrednika zove je malina, berba je već odavno prošla. Ali to ne znači da je posao oko njih završen, potrebno ih je obraditi i srediti za zimu, kako bi i sledeće godine mogli da očekuju dobar rod.

MAline u jesen
Foto: ZooMUE

„Čim završimo berbu malina, ono što odmah treba da uradimo je da izvršimo zaštitu sa trojnom kombinacijom, insekticid, fungicid i akaricid. Izbor fungicida treba da bude sa najkvalitetnijim sredstvima kojima raspolažemo“, kaže stručni saradnik za zaštitu bilja Milenko Gavrilović.

Postoji nekoliko sorti malina, ali u Zlatiborskom okrugu najzastupjenija je sorta vilamet, a nakon nje miker. Prema rečima voćara podizanje novih zasada je veoma značajno u cilju obnavljanja  proizvodnje, a kako bi se zasnovali novi postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti.

„Za malinarsku proizvodnju je neophodno da bude lako rastresito zemljište, za to su pogodne gajnjače i zemljišta koja se nalaze na odroncima bukovih šuma. Pored zemljišta, neophodan je izbor adekvatne sorte za tržišne uslove i proizvodnju u datom području“, objašnjava savetnik za voćarstvo Andrija Radulović.

Kako kaze voćar zasnivanje novih zasada može se vršiti u jesen i u proleće, prema njegovim rečima jesenja sadnja je mnogo bolja.

„Zato što tada dolazi do boljeg ukorenjavanja i boljih rezultata iduće godine. Kod prolećne sadnje mogu se javiti problemi zbog nedostatka vlage, pa dolazi do sušenja sadnica i onda ih je potrebno podsađivati, pored ovog javlja se i niz drugih problema, tako da iduće godine imamo slabiji rod“, dodaje voćar.

Ova godina što se tiče cene malina prema rečima uzgajivača je jedna od najboljih , dostizala je ček 220 dinara po kilogramu.Podsetimo da je Srbija u poslednjih pet godina na samom vrhu što se tiče izvoza malina, svrstana je pet najvećih izvoznika na svetu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.