Česma majci mlekarici (VIDEO)

UŽICE – Zdravka Karadžić iz Sevojna majka je othranila i odškolovala noseći svakoga dana mleko u kantama na vrata kupaca. U znak zahvalnosti on je na 15.godišnjicu njene smrti podigao spomen česmu u obliku kante za mleko.

Zdravko Karadžič i česma
Foto: ZooMUE

Zdravko Karadžić iz Sevojna, odrastao je u seoskoj porodici, njegova majka Ljubica bila je mlekarica, koja je svakog dana nosila i prodavala mleko kako bi svoje sinove othranila. Na godišnjicu njene smrti Zdravko je podigao česma u obliku kante za mleko.

„Česmu sam posveti svojoj majci, ona je bila mlekarica koja je svakoga dana nosila i prodavala mleko, zato sam ja napravio ovakvu česmu, odnosno njenu kantu. A ovaj deo oko kante simbolizuje krila, mama je meni i mom bratu govorila da smo njena krila“, kaže osnivač česme Zdravko Karadžić.

Spomen ploča na česmi mlekarici
Foto: ZooMUE

Oko šest meseci trebalo je Zdravku da završi česmu, kako kaže ovo je najmanje što je mogao da uradi za svoju majku koja je bila stub njihove porodice i pored obaveza oko njega i brata, pronalazila je vremena da se brine i o kravama.

„Mama se nekada brinula o dve, nekada o tri krave, nikakvu mehanizaciju nije imala, sve je radila ručno. Ona je do smrti nosila mleko da prodaje, nikada od tog posla nije odustala“, dodaje Karadžić.

Veliki broj dece iz Sevojna odrastao je uz mleko koje je Ljubica donosila, a i dan danas  kako kaže Zdravko porodice koje je snabdevala pamte je sa kantom za mleko u ruci jer su je retko viđali bez nje.

Ova česma simbol je jednog vremena i jedne požrtvovane majke koja je svakoga dana na svojim leđima nosila deset litara mleka kako bi prehranila svoju decu. A, danas zahvaljujući Zdravku svi oni koji prolaze putem pored nje mogu se osvežiti čistom izvorskom vodom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.