Čarobni napici Gospe Tomić (VIDEO)

TRIPKOVA, UŽICE – Moderno vreme nije prijatelj zdravlja pa je priroda ponudila rešenje za mnoge bolesti. Na obroncima zlatiborskih livada bračni par Tomić pravi eliksire od lekovitog bilja i uzgaja organsko povrće. Iako su u penziji lekove ne piju jer nemaju ni jednu bolest.

U zlatiborskom selu Tripkova nalaze se čudesni vrtovi zdralja čiji plodovi su melem za sve hronične bolesti. Na imanju porodice Tomić gaji se 16 vrsta organskog lekovitog bilja koje se ručno žanje i zaliva izvorskom vodom. 

„Pravimo mešavine lekovitog bilja, lekovite kapi, predlažemo kako se prave lekoviti eliksiri i izuzetno smo dobri poznavaoci šta je zdrava hrana“, kaže Gospa Tomić.

Gospa sakuplja još i samoniklo lekovito bilje na zlatiborskim livadama koje suši u kućici staroj više od 100 godina.

„Vi ako sušite biljku na temparaturi gde etirično ulje ispari onda ste uništili njen lekoviti sastojak. Ovo sušenje sačuva sve u biljci“, dodaje Gospa.

Drugi deo Gospinog lekovitog cartsva čini organsko povrće, a u tome joj pomaže suprug Milan.

„Mi smo zaključili da naše aktivnosti ne treba da stanu time što smo otišli u penziju. Imamo još rezervi i radnih sposobnosti i zato smo odlučili da dođemo ovde i posvetimo se zdravom životu“, rekao je Milan Tomić.

„Osnovna odlika naše organske proizvodnje hrane je da u naše vrtove niakd nije stavljeno ni zrnce veštačkog đubriva“, kaže Gospa.

Svako sebi bira poslove koje želi da obavlja i ništa im ne pada tešo jer sada žive drugu mladost.

„Ja spremim doručak i MIlan najviše voli trenutak kad ja kažem Milane doručak je na stolu“, kaže Gospa.

„Mi krajem vikedna odemo u Užice nešto pokupujemo i mi sutra ne znamo šta ćemo u gradu“, rekao je Milan.

Milan priznaje da su organski vrtovi bili Gospina ideja koju je bez oklevanja podržao. Kažu da nemaju hroničnih bolesti i da im lekovi nisu potrebni jer su se savršeno uskladili sa ritmom prirode.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.