Čajetina dobila dozvolu za izgradnju početne stanice gondole

ČAJETINA– Opština Čajetina danas je dobila dozvolu za nastavak radova na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu – Gold gondole Zlatibor. U toku je postupak prijave radova koji će krenuti kako je najavljivano, čim vremenski uslovi to dozvole. Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gondolu, postupno se rešavaju uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina.

Poslednja stanica, za koju je prvo izdata dozvola, na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske žičare – gondole koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, završena je krajem decembra.

 

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu 2017. godinegrađevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.Sve radovi su zatim izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom, nakon čega se očekivala dozvola za drugu fazu izgradnje. U međuvremenu otpočet je postupak priključivanja Gold gondole na distributivni sistem električne energije polaganjem desetokilovoltnog elektroenergetskog kabla. Ovi radovi biće nastavljeni čim krene građevinska sezona. Očekujem da će nastavak gradnje gondole biti veoma brz i da ćemo se u skladu sa planom voziti gondolom na Zlatiboru do kraja ove godine,’’izjavila je  direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

Božanićeva je  uverena da će najduža panoramska žičara  doneti veliku korist zlatiborskom turizmu ,čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara.

Gold gondola Zlatibor je investicija  vredna 13 miliona evra,a ceo projekat finansira se isključivo iz opštinskog budžeta .

Plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje.

You may also like...