ZZJZ: Prekoračene granice zagađenja u jutarnjim časovima

UŽICE – Iz Zavoda za javno zdravlje Užice saopšteno je da su tokom prethodna dva dana na mernim stanicama u blizini deponije Duboko primećena prekoračenja graničnih vrednosti zagađenja vazduha, pre svega u jutarnjim časovima.

„Za 13. maj preliminarni rezultat merenja srednje dnevne vrednosti PM 10 frakcije suspendovanih čestica na mernom mestu Lunovo selo pokazao je prekoračenje granične vrednosti, iz razloga povećanja vrednosti koji se dogodio u ranim jutarnji satima. Preliminarni rezultat merenja srednje dnevne vrednosti ukupnih suspendovanih čestica (TSP) na mernom mestu Tatinac, Rezervoar Duboko, kuća Drčelić pokazuje prekoračenje granične vrednosti. U pojedinim periodima dana (npr. rani jutarnji sati), događaju se epizodna povećanja vrednosti suspendovanih čestica što je u slučaju mernog mesta Lunovo selo podiglo srednju dnevnu vrednost PM 10 frakcije suspendovanih čestica iznad granične vrednosti. Na ostalim mernim mestima nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija.

Za 14. maj preliminarni rezultati merenja ukazali su da izmerene srednje dnevne vrednosti zagađujućih materija nisu prekoračile granične vrednosti.

Požar na Deponiji Duboko
Foto: ZooMUE

Neprijatne senzacije u vidu pojave izrazito neprijatnog mirisa, koje povremeno imaju građani, su vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku dana pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere. Neprijatan miris koji podseća na paljevinu je odsutan u delu dana kada se pojave vertikalna i horizontalna vazdušna strujanja izazvana sunčevim zračenjem koja vrši razređenje i dispergovanje zagađujućih materija.

S tim u vezi preporučuje se građanima da u delu dana kada se oseća neprijatan miris paljevine ne borave na otvorenom i drže zatvorene prozore na stambenim objektima. Ovo se pre svega odnosi na najosetljiviji deo populacije – decu, trudnice, osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija. Iz preventivnih razloga, preporučuje se da građani drže zatvorene prozore na stambenim objektima u toku noći zbog eventualnog epizodnog pogoršanja vazduha“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.