Državni sekretar ministarstva poljoprivrede u poseti sevojničkim ratarima (VIDEO)

SEVOJNO – Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević obišao je danas domaćinstvo Miloša Đerića u Sevojnu i održao sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima Sevojna i okoline na kome ih je upoznao sa merama i aktivnostima tog ministarstva u ovoj godini.

„Zaista je dobra prilika da danas razgovaramo, da damo sugestije i informacije poljoprivrednicima, ali i da dobijemo povratne informacije kako bi zajedno učestvovali u kreiranju agrarne politike“, naveo je Radošević dodajući da poljoprivrednici najčešće ne znaju koje mere i koliko im je sredstsava opredeljeno budžetom.

On je rekao da je ministarstvo poljoprivrede u protekloj godini imalo nekoliko mera koje su u potpunosti pogodile cilj, a da je najbolja među njima mera podrške mladim poljoprivrednicima gde je odobreno 667 zahteva i izdvojeno gotovo 460 miliona dinara.

„To je jedina mera u ministarstvu za koju se sredstva daju unapred, podrazumeva 75 odsto učešća države i verujem da će ove godine imati još veće interesovanje, izdvojili smo i dosta više sredstava“, rekao je Radošević.

Takođe, popularna prošlogodišnja mera je i subvencionisanje traktora voćara, koja je, kako kaže sekretar, prevazišla sva očekivanja i za koju je podneto oko 2300 zahteva, odobreno oko 1400, a već isplaćeno oko 1200.

„Tu smo premašili predviđena sredstva bužetom, ali znamo da bez savremene mehanizacije ne možemo očekivati napredak naše poljoprivrede“, kazao je Radošević.

On je rekao i da je za srpsku poljoprivredu predviđeno 175 miliona evra iz predpristupnog fonda Evropske unije.

„Nama je najvažnije da dobijemo subvencije za đubrivo, seme, hemiju, folije i reporomaterijal. Do sada ih nismo tražili, nismo imali ni potrebe ni prilike, ali sad vidim da ima sredstava i to treba iskoristiti“,  rekao je Miloš Đerić čija se porodica bavi povrtarstvom više od 40 godina.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da ministarstvo poljoprivrede, sa znatno više sredstava nego što je to ranije bilo, podržava poljoprivrednike i da se nada da će posle ovog sastanka poljoprivrednici doći do dragocenih informaciija koje će im omogućiti da bolje posluju.

You may also like...