Besplatan vrtić za decu u Božetićima (VIDEO)

BOŽETIĆI – U selu Božetići, kod Nove Varoši, otvoreno je izdvojeno odeljenje vrtića „Paša i Nataša“. U ovom selu kao i još sedam koliko obuhvata ova mesna zajednica ukupno ima petnaestoro dece uzrasta od tri do šest godina, a u vrtić je upisano 11 i boravak je besplatan za svu decu.

Nakon Akmačića i Kokinog Broda i selo Božetići dobilo je svoj prvi vrtić. Sva deca sa teritorije mesne zajednice Božetići imaju besplatan četvoročasovni boravak svakog radnog dana.

Vrtć Božetići
Foto: Privatna arhiva

„Ideja je da deca koja su pripremnog predškolskog programa uvrstimo u vaspitno obrazovni rad i u grupe, a pored njih i mlađu decu od tri godine do polaska u školu. Sa njima radi vaspitačica i prostora ima za svu decu  koja su u selu“, rekla je direktorka Predškolske ustanove „Paša i Nataša“ Olgica Minić.

Osnovnu školu u Božetićima pohađa 50 učenika u osam razreda, iz sedam sela koja pripadaju ovoj mesnoj zajednici, a  u predškolsko je upisano četvoro dece. S obzirom na tako mali broj, kako kaže direktorke Predškolske ustanove zadovoljni su koliko ima upisanih u novootvoreni vrtić.

„Sada imamo jedanaestoro dece, za ovo područje i za ovakvu sredinu to je jako dobar odziv. Reakcije roditelja su odlične, a takođe i dece jer kao i svako dete i oni vole da se druže i igraju“, dodala je direktorka.

Prema rečima vaspitačice sva deca su lepo prihvatila otvaranje vrtića, jer su željna igre sa svojim vršnjacima, zato što većinu vremena provode u društvu starijih.

„Na početku smo imali problem sa komunikacijom jer nisu bili mnogo komunikativni, vreme provde u selu i to više sa odraslima i ne ponašaju se kao prava deca već kao odrasli ljudi. Ali sada je to mnogo drugačije, socijalizovali su se, vole da se igraju , druže se, njihova međusobana komunikacija kao i komunikacija sa mnom je na odličnom nivou“, istakla je vaspitačica Danijela Drčelić.

U mesnoj zajedici Božetići ima oko 380 domaćinstava u ukupno sedam sela, sa prosekom od 40 do 60 godina. Selo se polako gasi, a nadležni se nadaju da će ovaj vrtić podstaći mlade da ostaju u selu i tu osnivaju svoje porodice .

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.