„Bejbi bum“ u Užicu u ovoj godini (VIDEO)

UŽICE – U užičkom porodilištu se tokom prethodnih desetak dana rodilo oko 40 beba. U ovom gradu kažu da pamte i veći broj novorođene dece u kratkim periodima, ali s obzirom na činjenicu da je prosek već godinama unazad znatno niži, ovakvi izuzeci privlače značajnu pažnju.

Svojevrsni „bejbu bum“ u Užicu posebno se beleži krajem marta i u prvim danima aprila. Broj novorođenčadi koji je nadmašio prosek iz poslednjih godina beležen je čak i tokom nekoliko uzastopnih dana.

„Imali smo momenat da se u 48 sati rodi 19 beba, 10 devojčica i devet dečaka. Sve mame i bebe su dobro, a mi se nadamo da će se trend nastaviti. Od početka ogidne rođeno je oko 400 beba, što je lepa najava, s obzirom da smo imali 1400 porođaja za čitavu prethodnu godinu“, kaže Vesna Jakovljević, glavna sestra ginekološko-akušerske službe

U ovom porodilištu nisu samo majke iz Užica, već i iz nekih okolnih opština. Neke su se porodile po prvi put, neke imaju po troje ili četvoro dece, ali su sve složne u oceni da je broj novorođenčadi iz prethodnog perioda nešto što ohrabruje.

„Ja sam se porodila četvrti put. Deca su naša budućnost i preporučila bih svakoj porodici da ima makar troje ili četvoro dece. Jer, moja deca se razlikuju u godištima i samim tim mi stariji malo pomažu sa mlađima“, kaže jedna od majki koja se nedavno porodila.

Zaposlenima u ginekološko-akušerskoj službi ne pada teško to što su u prethodnom periodu imali malo više posla jer, kako kažu, pamte dane kada je bilo i više porođaja na dnevnom nivou.

„Ne mogu reći da je teško. Naporno možda, ali svi se radujemo ovom broju beba. Nekada je taj bio još i veći, tako da su naše ekipe spremne i za veći broj, samo neka se rađaju. Ovo optimistički deluje“, dodaje glavna sestra.

Užičko porodilište je već dvadesetak godina „baby friendly“ ustanova, tako da su bebe, osim u izuzetnim slučajevima, od rođenja uz svoje majke.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.