Akcija uređenja trase Gold gondole (VIDEO)

ZLATIBOR – Povodom obeležavanja Dana čistih planina zlatiborska „Gold gondola“ organizovala je akciju čišćenja i uređenja trase žičare. Najposećenija turistička atrakcija Zlatibora teži tome da predeo kojim saobraća bude što lepši za oko sadašnjim, ali i budućim turistima, a prvi rezultati akcije mogli bi biti vidljivi već na proleće.

Najzastupljeniji na akciji čišćenja smeća i sadnje ukrasnog drveća, koje su sprovedene na međustanici gondole i na vrhu Tornika, bili su članovi ekološke sekcije čajetinske „OŠ Dimitrije Tucović“ i karate kluba Rujno, uz članove lokalnih preduzeća.

„Moramo se truditi da očistimo što više smeća i da nam vazduh bude što čistiji. Jer, posle nas dolaze i neke buduće generacije, važno je njima ostaviti što čistiju životnu sredinu“, rekla je jedna od učenica, članica ekološke sekcije.

Vaspitače posebno raduje činjenica da se deca rado odazivaju na ovakve aktivnosti.

https://youtu.be/3m7grhm8Ixg

„Oni imaju više svesti o značaju očuvanja životne sredine nego mi odrasli, sa radošću dolaze na ovakve aktivnosti. Svesni su da je na svima nama odgovornost za čuvanje prirode, dok većina ljudi misli da se njih to ne tiče“, rekla je učiteljica, Rada Glišović.

Zlatibor je sve posećenija turistička destinacija, što može imati i svoje naličje, u smislu većeg zagađenja životne sredine. U „Gold gondoli“ smatraju da je posebno važno pronaći balans između velikog broja posetilaca i očuvanja neiskvarenog predela Zlatibora koji je najzastupljeniji na fotografijama.

„Ovom aktivnošću simbolično smo obeležili ovaj dan, ali to nije jedino što radimo po planu očuvanja životne sredine. Svakodnevno se sprovode slične aktivnosti na trasi gondole, u vidu sakupljanja papirića i smeća, jer naši posetioci i dolaze na Zlatibor kako bi uživali u netaknutoj prirodi“, kaže direktorka JP „Gold gondola“, Bojana Božanić.

Radnici lokalnog komunalnog preduzeća su, takođe u sklopu ove akcije, očistili podnožje međustanice gondole od nagomilanog suvog granja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.