Održan NTC vikend u Užicu (VIDEO)

UŽICE – U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II održan  je NTC vikend u okviru koga je organizovan niz seminara i radionica za decu i roditelje kako bi se podstakao razvoj potencijala za učenje predškolske i školske dece pomoću specifičnih aktivnosti.

Autor NTC programa Ranko Rajević je naveo da više od polovine dece ima neke razvojne smetnje koje su napravili roditelji prezaštićivanjenjem i da se od malih nogu deca moraju učiti da misle.

„Mi menjamo način učenja, reproduktivno učenje je najniži  nivo, a većina naše dece tako uči. Mi kod njih moramo da razvijamo sposobnost da misle i da razvijaju funkcionalno znanje. Od deset najtraženijih zanimanja u svetu, devet  nije postojalo pre deset godina, mi ih spremamo za zanimanja koja još ne postoje „, rekao je Rajević.

Koautor NTC programa za škole Uroš Petrović ističe da se lako savladava zanimljivo gradivo.

„Mi brinemo da u našem sistemu ne dođe do prezaštićivanja dece. Sposobnosti se rađaju tako što se prave prepreke sreću i savladavaju, ako im uklonimo prepreke, sposobnost se neće razviti. Gledamo da dopremo do velikog broja odraslih kako bi radili na budućnosti naše dece, jer ne postoji smisleniji posao od toga“, rekao je Petrović.

Marija Ždero iz Fondacije Live Rich, koja je organizator NTC vikenda, navela je da je NTC vikend poklon deci Užica, i da je u njemu učestvovalo više od 400 ljudi.

Seminar je akreditovan od strane ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

You may also like...