Hodočašće do Ostroga za podršku autističnoj deci (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Kako bi skrenuo pažnju na neophodnost proširenja smeštajnih kapaciteta kampa za autističnu decu „Svici u mraku“ glumac Mikica Petronijević krenuo je na hodočasnički put od Aranđelovca do manastira Ostrog. On i njegov pratilac, fotograf Vojislav Luković, prešli su u Crnu Goru pešačeći uz stari put koji iz Prijepolja vodi ka graničnom prelazu Jabuka.

Mikica i njegov saputnik u proseku prolaze oko 20 kilometara dnevno. Prešli su dve trećine puta do Ostroga, a ističu da su oduševljeni podrškom na koju nailaze.

„Jedna mlada majka sa detetom u naručju me je zaustavila, oduševljena što je imala priliku da me upozna. Dala nam je novčanu donaciju, a mi sve koji nam daju novac upisujemo kako bismo ih spomenuli u Ostrogu i pomolili se Bogu za njih. Imali smo i podršku planinara iz nekoliko opština kroz koje smo prošli, oni su sa nama pešačili deo puta“, ističe Petronijević, koji dodaje da je poruke podrške dobijao od svojih kolega Nebojše Dugalića i Tihomira Stanića.

Sa svojim saputnikom, Vojislavom Lukovićem, nije se poznavao pre početka ovog poduhvata. On ga je pešice pratio u prvim danima hodočašća, a potom, uglavnom kao logistička podrška, u automobilu.

„Upoznala nas je zajednička prijateljica, koja mi je rekla da mu je potreban fotograf. To je izazov u fizičkom smislu, a posebno mi je važno to što je u pitanju molitveni hod. Izdržao sam četiri dan pešačeći s njim, žao mi je što nisam više, jer je ovo zaista poseban doživljaj. Na kraju dana osećate se umorno, ali srećno“, kaže Luković.

Mikica Petronijević i Vojislav Luković
Foto: ZooMUE

Obojica ističu da se sa sličnim izazovima nisu suočavali u prethodnom periodu. Uglavnom se snalaze pomoću navigacije na mobilnim telefonima, a prenoćišta pronalaze nekada na ugovorenim mestima, a nekada u mesnim crkvama i manastirima. Iako nisu previše zadovoljni trenutnim odzivom donatora, veruju da će uspeti u konačnom cilju.

Kao primer koji pokazuje na koliku podršku nailaze ističu to da im je jedan prolaznik kupio nove patike za pešačenje, kao i to da su dobili donacije u novcu od pripadnika drugih veroispovesti koje su sretali usput.

Svi zainteresovani mogu poslati SMS poruku sadržine 105 na broj 2407.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.