Zvuk lampaša u užičkoj Noći muzeja (video)

UŽICE-U okviru međunarodne manifestacije Noć muzeja  u Narodnom muzeju Užice  otvorena je izložba “Zvuk lampaša” na kojoj su  prikazana 24 radio aparata iz perioda od 1949. do 1969.godine,među kojima su i najstariji primerci “Kosmaj”,”Blaupunkt”,”Nikola Tesla 53C” i “Avala 55”.

 

Radnik užičkog muzeja Dragan Jovičić sakupio je zbirku radio aparata i restaurirao ih i oni i danas rade.

“Većina lampaša ima samo srednje talase.Prijem je bolji tokom zime kada je rasprostranjenost srednjih talasa bolja.Takođe,za vreme bombardovanja 1999.godine mnogi srednjotalasni predajnici su oštećeni,ali Glas Rusije i danas može da se služa na ovim radio aparatima”,priča Jovičić za naš portal.

 

 Užičani  su u Noći muzeja mogli da vide i prvu repliku Kristal radija iz 1920.godine,kao i Kosmaj ,prvi srpski radio sklapan u Elektronskoj industriji “”Nikola Tesla” u Beogradu 1949.godine.

Celu zbirku starih lampaša Jovičić je sakupio kaže za samo devet meseci,zahvaljujući brojnim prijateljima koji su mu poklanjali stare radio aparate.

Zbirka ima i muzeološku vrednost,jer ovi aparati su deo istorije dvadesetog veka,ističe kustos užičkog muzeja Katarina Dogandžić-Mićunović.

 

“Svaka kuća u Jugoslaviji 60-tih godina imala je jedan ovakav radio.Oni danas ponovo ulaze u modu zbog dizajna i toplog,nostalgičnog zvuka.Izašli su iz upotrebe,ali imaju istorijsku vrednost.Mnogi posetioci Noći muzeja prepoznali su radio koji su i sami imali u detinjstvu i mladosti”,kaže Mićunovićeva za ZOOMUE.

 Celu izložbu  prate tekstovi i fotografije koje govore o razvoju radio stanica,kao što je Radio Užice i Radio Beograd.

 

Izložba u Narodnom muzeju “Zvuk lampaša”trajaće mesec dana,a u Noći muzeja za posetioce u Užicu bili su  otvoreni pored svih muzejskih depoa i spomen obeležje Kadinjača  i hidrocentrala “Pod gradom” .

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.