Zlatibroski vazduh bez konkurencije (VIDEO)

ZLATIBOR – Neizvesna epidemiološka situacija uticala je na turiste da miris mora zamene borovinom i svežim planinskim vazduhom. Letnja sezona na Zlatiboru uspešno odoleva krizi turizma, a iz Turističke organizacije kažu da su u avgustu skoro svi kapaciteti unapred rezervisani.

Kada bi se zlatiborski vazduh prodavao u bocama sigurno bi bio najpopularniji suvenir koji bi turisti poneli sa ove planine. Osim toga svakа generacija posetilaca pronašla je za sebe omiljene sadržaje od kupališta pa do lokaliteta sa kulturnim i pridonim bogatstvima.

zLATIBOR
Foto ZooMUE

„Vazduh niko ne može da nam uskrati i ovde je sučeljavanje tih struja“

„Puno programa za decu i na otvorenom i u zatvorenom“

„Volim ovaj centar iako neki beže od urbanije sredine, a ja to baš volim“, kažu posetioci.

U drugoj polovini jula skoro svi kapaciteti su bili popunjeni, a trenutno na Zlatiboru boravi oko 25 hiljada turista. Usled mera zaštite od korona virusa koncerti na Kraljevom trgu su oktazani, ali to nije sprečilo turiste da pronađu nova mesta za opuštanje.

„Mi i lokalno stanovništvo nalazimo turiste na nekim skrivenimmestim akoja su samo nama bila poznata. Pored reka određena piknik mesta u šumama i livadama tako da turisti zaista mogu da uživaju“, kaže direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović.

Sve je veće interesovanje za duge šetnje u prirodi i sportske aktivnosti. U planu je da se napravi još biciklističkih staza, a uskoro će biti završena promenada na Kraljevom trgu kojom će turisti dobiti dodatne kilometre za pešačenje.

„Turisiti sad upoznaju Zlatibor iz druge perspektive: voze kvadove, iznajmljuju mauntin bajkove, bicikle i velikoje interesovanje za jahanje konja“, kaže Živanović.

Omiljeno mesto za rekreaciju na otvorenom je ski centar Tornik koji u letnjoj ponudi ima brojne sportske sadržaje među kojima je I takmičenje u mauntin bajku.

Sirogojno
Foto ZooMUE

Kada se turisti umore od sportskih aktivnosti onda je vreme za kulturne sadržaje. na samo dvadesetak kilometara od centra Zlatibora nalazi se Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno koje se prostire na površini od 5 hektara. To je sasvim dovoljno prostora da se održava socijalna distanca i bezbedeno uživa u autentičnom zaltiborskom ambijentu iz 19. veka.

Postavka muzeja obuhvata niz objekata koji su činli tradicionalan oblik života i porodičnu zadrugu.

Sirogojno
Foto ZooMUE

„Karakteriše ga dinarska ili starovlaška brvanara. To je glavna kuća sa strmim krovom na četiri vode, sa kapićem na sljemenu i badžama sa strane“, kaže direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović.

Zbog epidemiološke situacije letnji program Starog sela će se emitovati na internetu kao što je festival Plus 381 gde nastupaju Bilja Krstić sa grupom Bistrik i Vasil Hadžimanov.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.