Izložba tvorcu srpske himne u Istorijskom arhivu

UŽICE-U  Istorijskom arhivu otvorena je izložba “ Davorin Jenko 1835 – 1914″,posvećena životu i radu tvorca srpske i slovenačke himne, kompozitora ,dirigenta i utemeljivača srpske scenske muzike.

davorin_jenko_1835-1914Rođen je 9. novembra 1835. u Dvorju kod Kranja kao Martin Jenko. Od 1859. do 1862. je bio zborovođa Slovenskog pjevačkog društva u Beču. U to je vrijeme komponovao je popularne slovenačke pesme , među kojima i Naprej zastava slave koja je kasnije postala himna Slovenije. Rad nastavlja kao dirigent  Srpskog crkvenog pevačkog društva u Pančevu i Beogradskog pevačkog društva. Postavši dirigent Srpskog narodnog pozorišta, piše muziku za više od 80 pozorišnih djela („Đido“, „Seoska lola“, „Potera“, „Vračara“, „Pribislav i Božana“, „Markova sablja“ sa  „Bože pravde“ koja je kasnije postala srpska nacionalna himna) i nekoliko koncertnih uvertira („Kosovo“, „Milan“, „Srpkinja“, „Aleksandar“). Smatra se utemeljivačem srpske opere .Šezdesetih godina 19.veka postaje jedan od prvih romantičara u slovenskoj muzici.Umire 25. novembra 1914. u Ljubljani.

arhivIzložba posvećena životu i radu kompozitora Davorina Jenka  urađena je u saradnji Istorijskog arhiva Užice sa Arhivom Srbije, Arihivom Slovenije i Narodnim pozorištem iz Beograda, a autori izložbe su Gregor Jenuš, Jelica Reljić, Jelica Stevanović i Franc Križnar.

arhiv2Izložbu ,koja je priređena u okviru proslave Dana grada, otvori je savetnik u ambasadi Slovenije u Srbiji Goran Križ,a  prisustvovali su  gosti iz Arhiva Slovenije i Narodnog pozorišta Beograd.

You may also like...