U četiri opštine Zlatiborskog okruga 150 ljudi ostalo bez posla

PRIJEPOLJE, PRIBOJ, NOVA VAROŠ, SJENICA – Od uvođenja vanrednog stanja, zaključno sa 6. majom, Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju, zbog prestanka radnog odnosa prijavilo se 150 lica sa teritorije opština Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica.

Od tog broja 90 je podnelo zahtev za novčanu naknadu, podaci su prijepoljske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Posledice vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa najpre su osetili privrednici pa su neki od njih otpuštali radnike. Različite su procene koliko je radnika u prethodnih nekoliko nedelja u Srbiji ostalo bez posla. 

Prema rečima Zoran Martinovića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, na tržištu rada za sada ne vide drastične promene, a mnogi poslodavci su se odlučili da zbog mera Vlade vrate otpuštene radnike.

Broj otpuštenih i onih koji su izgubili posao najviše se vidi kroz prijave na evidenciju nezaposlenih NSZ kao i kroz broj onih koji su podneli zahteve za isplatu novčane naknade.

Brojke su jasne i govore da se, otkad je uvedeno vanredno stanje, na evidenciju se prijavilo mnogo više lica od onog broja koji se prijavio za novčanu naknadu. Može se zaključiti da se radi o licima koja nisu bila na evidenciji, a sada su se prijavila jer su do 30. aprila bile aktuelne i mnoge mere predviđene akcionim planom zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.