Malinu nema ko da bere?

SRBIJA – Radovi u malinjacima u samom su finišu. Vanredna situacija koja je bila na snazi do 6. maja prilično je uticala na dinamiku obrade malinjaka pa su pojedine njive, udaljene kilometrima od vlasnika, ostale neobrađene. Većina je ipak uspela da dobije dozvole za kretanje i pripremi malinjake za ovu sezonu.

Prema rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoja Radovića, rod će biti za 20 odsto manji u odnosu na prethodnu godinu. Međutim to nije najveća glavobolja proizvođača malina, mnogo više ih brine ko će ove godine da bere maline jer berači uglavnom dolaze iz drugih gradova, a sa njima i strah proizvođača od moguće zaraze korona virusom.

U Asocijaciji malinara Srbije smatraju da novoformirana Radna grupa, koja će ovih dana početi sa radom, a čine je sva relevantna ministarstva, institucije i asocijacije, mora doneti stav o jedinstvenoj dugoročnoj ceni malina.

Srpsko crveno zlato čeka berače

„Cena malina još uvek se ne zna, ali se očekuje da ona ne bude ispod 200 dinara za kilogram“, rekao je Radović za infoLIGU i naglasio da „formiranje nerealnih cena, hiperprodukcija nekvalitetnog i zaraženog sadnog materijala, dugoročno ne može doneti ništa dobro malinarima“.

Budućnost srpske maline je u kvalitetu jer samo tako može biti konkurentna na inostranom tržištu pa je zbog toga neophodno primeniti sve agrotehničke mere pri njenoj obradi.

Koliko će korona virus, koji je uzdrmao svet, uticati na plasman, a samim tim i cenu malina u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Ipak, svi se nadaju da će strateški proizvod naše zemlje naći put do krajnjih kupaca uz ekonomsku isplativost svih u lancu proizvodnje i plasmana malina.

infoLIGA

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.