Zlakuško lončarstvo na Reprezentativnoj listi Uneska (VIDEO)

ZLAKUSA – Zlakuško lončarstvo upisano je na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva i tako postalo četvrti element na Uneskovoj listi iz Republike Srbije.

Reč je o izradi keramičkih posuda na ručnom kolu tehnikom zidanja, namenjenih termičkoj obradi hrane u selu Zlakusa u okolini Užica.

„Svi proizvodi koji se prave na ovaj stari, tradicionalni način sa nepromenjenim materijalima nose oznaku geografskog porekla, na sebi imaju sertifikat oznake koju nam izdaje Komisija koju je osnovala lokalna uprava grada Užica“, govori predsednik udruženja lončara „Zlakusa“ Darko Tešić.

Tešić kaže da je cilj nominacije bio da sačuvaju ovaj tradicionalni zanat iz Zlakuse od zaborava.

„Nadamo se da ćemo ovim uspeti da sačuvamo zanat, da ne dođe do nestajanja zanata s obzirom da je 90-ih godina bio na pragu izumiranja, a ovim smo uspeli na neki način da proširimo ovu tehniku“, rekao je Tešić.

Lonac
Foto: Darko Tešić

Sama tehnika izrade keramičkih posuda povezana je sa materijalima koji se mogu pronaći samo u ovom geografskom području.

„Mislim da će ovo mnogo doprineti Zlakusi i da će se širom sveta čuti o njihovom radu i načinu rada. Nadam se da će to ostati u pozitivnom smislu“, kaže autorka projekta „Keramika Zlakusa“ Sofija Bunardžić.

Podsetimo, na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, Republika Srbija upisala je običaj proslavljanja porodične slave, tradicionalnu narodnu igru kolo i pevanje uz gusle.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.