Život u rezervatu Uvac zadovoljstvo i izazov za Ćiroviće (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Petočlana porodica Ćirović živi u selu Akmačići, u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Marko i njegova supruga Ivana u ovo selo došli su iz Slovenije, a ističu da im ovaj vid života potpuno dogovara, mada ima i svojih izazova.

U vreme epidemije kovida Ivana i Marko odlučili su da napuste ugostiteljski posao u Sloveniji i da se dosele na imanje koje je on nasledio. Iako je Banaćanka Ivana se brzo navikla na planinski ambijent.

„Prvi put sam bila u ovom kraju kada sam posećivala cimerku i prizor me je očarao. Kao da sam znala da će to biti moja sudbina. Ljudima danas pre svega fali upravo da se vrate prirodi“, kaže Ivana Andrić Ćirović.

Pretežno se bave stočarstvom i poljoprivredom, povremeno i seoskim turizmom, a posebno im je uživanje sakupljanje čajeva i pečuraka.

„Gajimo ovce i koze, imamo oko 30 grla, isto toilko jarića i jagnjića. Trenutno su nam to kapaciteti kojima možemo da se bavimo, a pratimo i šta koje godine raste od šumskih plodova“, kaže Marko.

Priznaju da su o uzgoju koza i ovaca pretežno učili preko interneta, dok su neka znanja o poljoprivredi i gljivama imali od ranije. Ističu da život u skladu sa prirodom nije za svakoga i da čovek sebe ne može naterati na to.

Foto: ZooMUE

„Oboje volimo da idemo u prirodu i skupljamo pečurke, to nas smiruje. Ja volim da okopavam baštu bosa. Ne može čovek to na silu, neće ništa samo od sebe da se završi. Ako to radiš sa željom, kockice se vremenom slože. Bilo mi je teško nekoliko puta, ali nikad se nisam pokajala što sam došla ovde“, dodaje Ivana.

Izolacija i skoro netanuta priroda im odgovaraju, ali život u rezervatu ima i svojih izazova. Za Ćiroviće oni se pre svega tiču infrastrukturnih nedostataka.

„Paradoksalno je to što su jezera nastala zarad proizvodnje struje, a mi upravo kuburimo sa pijaćom vodom i strujom, a o putu da ne govorimo. A siguran sam u to da postoje rešenja za to, ne samo za nas, nego za dobrobit čitave mesne zajednice“, dodaje Marko.

Ćirovići planiraju da prošire stado koza do brojke od 50 grla, smatrajući da će im to biti dovoljno za ozbiljan posao.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.