Prepoznaj i nominuj svoje heroje za 2024.

Već četvrtu godinu Evropska unija u Srbiji organizuje konkurs „Oni su heroji“. Cilj je da javnosti predstavi najinspirativnije i najhrabrije pojedince koji nesebično čine dobra dela i tako pružaju primer solidarnosti čitavom društvu. Tamara Koštro iz Delegacije EU u Srbiji navodi za RTS da heroj može biti svaki punoleti građanin Srbije koji se tokom prošle godine istakao svojim dobrim delima prema svojim sugrađanima ili široj zajednici.

Heroj može biti svako – počev od našeg člana porodice, solidarnog prijatelja, prijateljice, komšinice, komšije, lekara, medicinske sestre, rođake, učitelja, nastavnika, koji se tokom prošle godine istakao svojim dobrim delima prema svojim sugrađanima ili široj zajednici.

Foto.EU za tebe

Cilj konkursa je promocija priča o ljudima iz svakodnevnog života koji nisu medijski eksponirani, za koje nismo čuli, ili smo nedovoljno čuli, a svojim delima su doprineli zajednici u kojoj žive.

„Nikad nije dovoljno dobrih vesti čuti i u današnje vreme, prosto imamo potrebu da čujemo i da solidarnost i humanost i predanost postoje. I svi ovi ljudi, brojni ljudi koji su u prethodna tri ciklusa, evo nadamo se i u ovom novom ciklusu, to svojim činjenjem i dokazuju. Dakle, oni jesu prepoznati, njihova lokalna sredina, njihove komšije, prijatelji, familije to očigledno prepoznaju, ali je jako bitno da im damo vetar u leđa, da im damo na promociji i da svi zajedno osvetlimo te priče i postavimo ih kao primere društva“, navodi Koštro.

Ko i koga može da prijavi na ovaj konkurs

Na konkurs, heroja po svom mišljenju, mogu da prijave svi punoletni građani sa prebivalištem na teritoriji Srbije, navodi za RTS Tamara Koštro iz Delegacije EU u Srbiji. Ukazuje i da heroji koje učesnici prijavljuju takođe moraju biti punoletne osobe koje žive u Srbiji. Građani na konkurs ne mogu za heroje prijaviti javne ličnosti.

„To može biti neko ko je prema nama učinio neko dobro ili smo možda svedok nečijeg dobrog dela. Član porodice, prijatelj, neko od drugih sugrađana, školske kolege, lekari…“, objašnjava Koštro.

Kako i gde nominovati svog heroja

Prijava se, kaže, vrši na sajtu onisuheroji.rs tako što se na naslovnoj strani popuni formular u kome predlagač detaljno opisuje zašto baš tog nekog predlaže za heroja, koje delo ga kvalifikuje za to. 

„Prijava je vrlo jednostavna, ne iziskuje mnogo vremena. Predlagači, ostave svoje podatke, ostave  podatke heroja ili heroine koje predlažu i kratak opis. Skrenula bih pažnju, da obrate dovoljno pažnje kad opisuju svoje heroje, zato što će na osnovu toga  oni sutra i dobijati glasove. Dakle, da ipak opišu zašto njega ili nju nominuju, šta je to, koji su razlozi, na koji način su inspirisali nekoga oko sebe“, navodi Koštro.

Foto.printscreen

Za heroja nekog može da kvalifikuje volonterski, humanitarni rad, pomoć zajednici, deci, starijima osobama sa različitim oboljenjima…

„U prethodna tri konkursa smo svedoci upravo toga da su dela nekad na izgled mala, zapravo mnogo značajna i mnogo velika. To je najčešće volonterski rad, humanitarni rad, pomoć zajednici, deci, starijima osobama sa različitim oboljenjima, životinjama, životnoj sredini. Tu su i zdravstveni radnici“, objašnjava gošća Dnevnika.

Konkurs otvoren do 3. maja u podne

Ukazuje da prijava na konkus traje  do 3. maja, do 12 časova.

„Do 3. maja u podne stižu nominacije, posle toga tokom maja počinje glasanje, to je jedan takođe važan segment ovog konkursa. Proglašenje se očekuje početkom juna. Najveći udeo u tome čine svakako glasovi koje će publika i posetioci sajta davati tokom maja, a tu je i žiri kojeg čine predsednici delegacije EU, naših zemalja, članica i partneri iz Beogradske otvorene škole koji sprovode ovaj konkurs“, navodi Koštro.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.