Ženski centar : Stop ubijanju žena

UŽICE-U Užicu je 2. aprila muškarac  usmrtio nožem ženu od koje se nedavno razveo.Iz Ženskog centra upozoravaju da je  ovo treći femicid u poslednjih godinu dana u Zlatiborskom okrugu .Ubistva su se desila u  Kosjeriću, Arilju i Užicu.

Prema navodima medija žena ga je ranije prijavljivala za nasilje, zbog čega mu je bila izrečena hitna mera udaljenja iz stana i zabrana prilaska. Tom prilikom oduzeta mu je i lovačka puška. Ubistvo je izvršio u prizemlju zgrade  u kojoj je ona živela, u jutarnjim časovima kada je krenula na posao. Nakon toga  izvršio je samoubistvo.  Samoubistvo nakon ubistva ukazuje na emotivnu zavisnost nasilnika koja se ogleda u „nemogućnosti“ da podnese život bez partnerke, na potrebu za osvetom zbog toga što ga je napustila, kao i na patrijarhalno ubeđenje da je žena muškarčevo vlasništvo o kome on odlučuje.

Iz Ženskog centra Užice  postavljaju  pitanje da li su svi akteri u sistemu zaštite preduzeli sve mere kako bi naša sugrađanka  danas bila među nama.

U 2018.  godini u Srbiji je ubijeno najmanje 30 žena. Broj femicida je gotovo nepromenjen iz godine u godinu. Broj bi mogao biti i veći imajući u vidu mogućnost da nisu svi slučajevi dospeli u medije, kao i da nije moguće utvrditi koliko je žena umrlo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Nepromenjen broj femicida govori o neodlučnosti i neuspehu države da i pored brojnih zakona i mera, stane na put ubijanju žena. Neophodno je ispitati zašto postojeći zakoni i mere nisu dale efekta i sprečiti da i druge žene budu ubijene,navodi se u saopštenju Ženskog centra Užice.

 

 

 

 

You may also like...