Novi izgled pozorišta u Užicu

UŽICE – U okviru radova na poboljšanju energetske efikasnosti na zgradi Narodnog pozorišta u Užicu, u toku je zamena velikih staklenih površina u holu i na terasi.

Postojeća stolarija u holu, biće zamenjena savremenim ojačanim aluminijumskim profilima sa niskoemisionim staklom, sve u cilju unapređenja energetske efikasnosti, estetski biće najsličnija postojećim, a sve u skladu sa uslovima izdatim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Profili za strukturalnu fasadu se uvoze iz Grčke, što je dodatno otežalo radove usled trenutne situacije sa epidimejom koronavirusa i privremenog zatvranja granica, zbog čega se čekalo duže od predviđenog vremena.

foto: ZooMUE

Na nicijativu Grada Užica i Narodnog pozorišta, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, urađena je i izmena prvobitnog projekta energetske efikasnosti, a u smislu povećanja obima radova. Ovi radovi biće izvedeni na rekonstrukciji zgrade pozorišta, u cilju povećanja energetske efikasnosti objekta ali i saniranju određenih segmenata koji su zapaženi u toku dosadašnje realizacije projekta.

foto: ZoomUE

Osim toga, predviđena je i sanacija velike terase na istočnoj strani pozorišta čime će biti sanirana oštećenja nastala zbog  višegodišnjeg prokišnjavanja, uz ugradnju nove hidroizolacije i nove keramike. Biće urađena i  termolizolacija plafonskih delova u prolazu ispod pozorišta, a samim tim i osvežen izgled fasade.

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije Narodnog pozorišta u cilju poboljšanja energetske efikasnosti je 224.852 evra, 150.000 evra je obezbeđeno od Kancelarije Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS) kroz program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO, a ostatak od grada Užica.

Završetak radova očekuje se do jeseni. Izvođač radova je užička zanatska zadruga CMP.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.